fredag 21 november 2014

Lina II flyger igen!

Nu är det snart dags för att flyga igen...vi hade valt en bra dag...näsan vindstilla!

I dag var det dags att lyfta upp Lina II ur havets famn och lägga henne tillrätta för vintervilan. Hon har gett oss många goa upplevelser redan det första året och vi kan knappt bärga oss till våren. Jag lyckades komma loss från jobbet lite tidigare och kom ner till Bua vid tvåtiden på eftermiddagen. Vinden var i princip helt stilla med endast en liten tendens österifrån. Efter att ha fällt sittbrunnskapellet startade jag upp motorn och lät den gå varm. Den var lite seg i starten jämfört med i somras, men så var ju temperaturen blygsamma 5 grader över nollan idag. Jag fick plockat fram ett par långa rep och förberedde dem för att funka som hopp iland linor borta vid servicebryggan. När det var klart lade jag loss runt om och backade långsamt ut från båtplatsen.

Den lilla resan bort till servicebryggan gick bra och efter historien långsammaste tilläggning låg Lina II åter fast vid land. Perfekt tajmat dök Lotta upp i hamnen och vi började med att tanka upp diesel så att hon har fulla tankar inför vintern. Egentligen vet vi inte riktigt varför, men har sett att andra gör så, och då tror vi att det är en god ide för oss också.
 


Tanka diesel
Fick dra oss förbi en annan båt för att komma till kranen

När vi var färdiga var Kalle på gång med kranen, och efter att ha släppt på akterstaget och dirken så kopplades lyftstropparna och fördes in under Lina II. Efter att ha fastnat i rodret hamnade de till slut rätt och vips! så flög Lina II igen!
Efter att har svingat henne i rätt position började jag att tvätta av henne med högtrycken samtidigt som Lotta var uppe och hämtade pengar till Kalle och Kalle var på väg att hämta trucken för att koppla på vår nya vagn och köra fram den till servicebryggan. När Lotta kom tillbaka tog hon över det sista av högtrycksspolningen och när det var färdigt rattade Kalle in vagnen framför båten. Och nu började pysslet med att få alla stöttor på rätt plats. Efter att ha lyft Lina upp och ner ett par gånger , bankat och slått på motsträviga sprintar, med mer än förväntad hjälp av Kalle, och justerat stöttorna i både höjd och längd var vi till slut nöjda, Med ett undantag...När Kalle släppte på banden tippade Lina II oroväckande framåt...Det finns en frontstötta på vagnen, men den var för lång för att fungera. Då erbjuder sig Kalle att åka bort och kapa av den i sin verkstad. Och samtidigt rätade han upp bulten till plattan som ska ligga an mot skrovet. Vilken härlig gubbe! Vi bestämde oss på stående for att ersättningen skulle bli lite större än det han frågat efter, det var mycket värt att få den hjälp vi fick av honom!
Nu flyger Lina igen!

Barnbarnen hjälper morfar Kalle att köra kranen

Dags för avspolning

Mest alger, ingen musselodling

Lotta sköter avspolningen en stund

Gött att få hjälp av en expert

Väl på plats i vagnen startade Kalle upp trucken och började rulla bort mot platsen bakom husen där Lina ska vila över vintern. Vid ett tillfälle lutade vägen så mycket att jag började undra om det skulle gå åt pipan, men det gick lyckligt till slut. Kalle backade in vagnen på platsen som om han aldrig gjort annat. Och efter att ha ställt in det stödstöttor som finns för att avlasta däcken så tackade vi Kalle för hjälpen, packade ihop våra saker, bommade igen båten och gav oss av hemåt, mycket nöjda med hur det hade gått. I morgon ska vi tillbaka och räta upp vagn och båt inför det blåsiga vädret på söndag. Och sedan blir det täckning för att skydda Lina mot vintern härjningar!
Nu ska hon ut och åka...

Lutande båten i Bua...


Till i morgon!

/Magnus

2 kommentarer:

  1. Fick ni rätat upp henne? //S

    SvaraRadera
  2. Japp, dagen efter...man måste ha lite spänning i livet...

    SvaraRadera