tisdag 27 maj 2014

Mer fix och trix!


I kvällarna två har vi pulat med en del småsaker som behövdes fixas till.
Jag började med att försöka skruva loss den manuella länspumpen som sitter i sittbrunnen. Besiktningsmannen som besiktigade båten när vi köpte den i höstas sa att den var sönder, så jag skruvade loss den för att se vilken modell det var och köpa en likadan om vi hittade en sådan. När jag plockade loss pumpen så satt där en sprint på sned som det såg ut som att den inte skulle vara på det viset. När jag tittade närmare visade det sig att sprinten var den axel som hävstången vred sig runt. När jag pillade sprinten på plats fungerade pumpen perfekt igen. Men orsaken till att den hade hamnat på sned var att det saknades en låsbricka. Én sådan låsbricka gick inte att hitta i båtaffären så vi improviserade med en lång rostfri bult och en nylock-mutter och det visade sig fungera alldeles utmärkt! Efter några akrobatiska övningar satt länspumpen på plats igen!

Den sista skruven i länspumpens fäste dras fast.
Samtidigt höll Lotta på att skruva dit teakplattan på fotsteget på pulpiten. Tidigare hade plattan skruvats ihop med plåtfästet underifrån, men skruvhålen hade gröpt ur med tiden så vi borrade upp plattan och fäste den med genomgående skruv och nylock-muttrar i stället. Plattan är ganska sliten så någon form av uppfräschning kommer till vintern.

Lite stabilare insteg är aldrig fel!
Klara med dessa två saker gav vi oss i kast med ventilen på takluckan längst förut. Den gamla hade börjat falla sönder av ålder och lite svartmögel missprydde lite här och var. Men att få dit en ny ventil är inte så enkelt som man kan tro! I synnerhet när det inte finns någon monteringsanvisning. Men efter att ha slått våra dumma huvuden ihop och fått ett (nåja) klokt så lyckades vi pussla ihop ventilen. Skruvarna som följde med passade dock inte hålen, men efter lite anpassning av andra tillgängliga skruvar i vårt eminenta skruvsortiment satt ventilen till sist på plats!



Ventilen på plats!
En annan sak som vi har funderat en del över är var vi ska göra av fendrarna när vi seglar. Vi har hittills haft dem på däck, men tyckt att de har varit i vägen. Därför köpte vi en fenderhållare för två fendrar och monterade på pushpit. Kanske inte världens snyggaste placering, men det funkar och det duger för oss.


Fendrarna ur vägen när de inte används!


En annan sak som blev väldigt lyckad var de fyra krokar vi skruvade upp för att hänga förtöjningstamparna i när vi är iväg och seglar. Vi hittade en typ av krok hos båthandlarn som fungerade perfekt! Nu slipper tamparna ligga i vattnet eller vara slängda på bryggan när vi är ute på äventyr!




Den förliga respektive akterliga kroken


En annan sak, så enkel men av någon anledning ändå så svår att få tummen ur att göra är att fästa en liten bit dubbelhäftande tejp under dörrmattan nedanför trappan. Nu är det äntligen gjort!



Nu ligger den på plats!


Belysning kan man aldrig få nog av, så en liten lysdiodlampa som blivit över tejpades fast över kartbordet. Väldigt lyckat i sin enkelhet!



Nu har vi ljus, här i vårt hus...

Förtöjningslinorna bak har vi också funderat på en längre tid om vi inte ska korta av en smula för att inte riskera att fören dundrar in i bryggan om vi inte riktigt hinner bromsa in någon dag. I dag bestämde vi oss och vips! var de 15 cm kortare på var sida!

 




En mycket viktig detalj blev fixad i dag. Nu sitter piratflaggan där den ska...!




Det sista som fick fixas till denna dag var att tejpa halkskyddstejp på trappan på bryggan. Den kan bli hyfsat hal när det regnar och det kändes gôtt att äntligen få dit tejpen!

Skyddar inte mot snedsteg!


Två saker som vi inte direkt fixade och trixade med, men som vi ändå är väldigt nöjda med är vårt nya diskställ med tillhörande bricka och de nya mörkläggnings...grejorna.. att sätta för takluckorna!

Till nästa gång!

/Magnus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar