söndag 31 juli 2016

Göta Kanal Dag 11: Lånjö till Lilla Rimmö - vi gör oss redo för kanalfärd

Vi vaknar till en ny vacker och solig morgon, det tröttnar vi aldrig på.. Vinden låg på från väster och vi kunde se hur sjön slog utanför viken men vi låg väl skyddade inne i viken, mot berget. Totalt blev vi 7 båtar i viken i natt, 5 vid land och 2 på svaj. Den engelska båten som legat på svaj hade redan hunnit åka innan vi ens kommit upp ur kojen och vi kunde konstatera att Dehlern hade draggat igen under natten för den låg inte där vi senast hade sett den. De hade även fått upp ett ankarsegel, hoppas de fick sova något i natt.

Medan våra scones stod på bakning i ugnen gav sig våra grannar av en efter en och när vi sedan började göra oss klara för avfärd var det bara 1 båt kvar i viken. Vi funderade på hur vi skulle få upp våra bergskilar som Magnus fått fast så bra i gamla öglehål. Vi lossade på linorna till mittknaparna och la en lång lina upp till en liten gran som fick agera som fästpunkt som vi spände upp Lina emot så alla även de främre linorna började slacka.

Hur man tar hjälp av en liten gran för att hålla sin båt på plats vid land:

Fäst ena änden på linan i knapen

Samla ihop den låånga linan

Ta dig i land med linan utan att trilla i



Runda en liten gran

Se till att linan ligger emot nederdelen på stammen

Dra och fäst linan i knapen...nu redo för att lossa från båten

Medan Magnus kämpade på att få ur alla kilar fixade jag med linor och drog upp ankarvikten. Ankarvikten har en alldeles för liten karbinhake så att balansera vikten med ena handen och vrida en sträckt ankarlina samtidigt som karbinhaken ska hakas av med den andra, liggandes på knä jobbandes nedanför badbryggan är inte helt lätt...


Till slut var allt på plats och vi kunde börja dra oss ut med ankarlinan och släppa taget om granen på land. Vi tuffade ut på infarten och gick upp mot väster och vinden som där låg på ca 8 m/s. Eftersom vi skulle gå mot vinden hela tiden fick det bli motorgång. Den skenbara vinden låg ibland upp mot 13 m/s och den faktiska på 10 så om vi hade kryssat hade det blivit med revade segel.
Fler "döda" träd

Jo, vi hade vinden rätt i nosen...

Efter 1,5 timme kom vi fram till dagens mål, Lilla Rimmö. Vi la oss mot i vindlä bakom en av öarna och släppte ankaret i fören. Vi vet ju att de funkar och mycket riktigt vi fick grepp direkt. Nyfikna som vi var på öarna runt om fick Hoppe ut och fara en stund. Vi var i land på 2 öar varav den ena användes av Vikbolandets båtklubb. Förutom en brygga med bord och stolar, grillplats och tvättställ hade de lite  livsviktiga prylar i en låda och på torrdasset stod en fin lista på deltagare (eller vinnare?) i "Stollesimmet". Årets sim hade tydligen inte gått av stapeln för det saknades namn för 2016.


Ensam i viken

"Saga Lejon" går mellan Nyköping och Västervik

Stolle-simmets resultattavla

Magnus "badar"


Hoppe förtöjd vid en gran

Ser ni grynnan?

Resten av dagen har vi ägnat åt att göra Lina i ordning för att killarna och Sussi kommer imorgon. Killarnas kojer rensades ur och alla fendrar och annat inför kanalen är nu framme och på plats. Lite mat fick vi även i magen denna dag, ris med en röra av pesto/gröna bönor och köttbullar. Inte alls så konstigt som det kanske låter, det blev riktigt gott.
Äntligen ska de runda fendrarna användas

Två små och två stora

Här hänger de på plats
Allt onödigt städas undan

Nu har Magnus precis dragit bak ankarlinan så att vi kan få in kvällssol i sittbrunnen! Hans nästa ärofyllda uppdrag är att bädda killarnas kojer, ett riktigt favorituppdrag... ; )

Resten av kvällen blir till att ladda inför att komma in i civilisationen igen efter en vecka i olika naturhamnar. Vi får även studera hur slussning uppåt går till så vi är förberedda imorgon inför första slussningen.
Kvällsmat

Vi är bortskämda med underbara kvällar

Inom de närmsta dagarna kommer vi förmodligen ha bättre möjlighet till att ladda upp bilder om vi får tag på något bra wifi. Det har varit ett flitigt fotograferande och med 2 kameror kommer det bli ett litet jobb att sortera alla dessa bilder.
På återseende!
//Lotta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar