söndag 19 juni 2016

Trädgårdsfix och inspirerande planering av Göta Kanal-resan

Dagen tillbringades hemma i Tofta där det fanns lite jobb att göra i trädgården. Häcken klipptes (börjar en granne klippa sin häck följer fler efter, nu har hela gatan ansade häckar) och ett träd och en stor buske fick sig rejäla tuktningar. Flädern står i blom så en omgång flädersaft står nu på mognad. Hallonbusken breder ut sig mer och mer och konkurrerar ut vår vinbärsbuske men det gör oss inget, hallon är ju gott! Smultronen är mogna och är söta och goda och nu väntar vi på att tomaterna och gurkorna i växthuset ska börja komma på allvar. Med ny jord i växthuset växer det så det knakar.

Busken fick sig en omgång...

...och trädet likaså. Noel hjälper till att räfsa efter häckklipp.

Allt maskiner som låter är kul att jobba med ; )

På tisdag blir en tur till tippen! Magnus sätter fast en plåt som lossnat.

Eftermiddagen/kvällen ägnades åt att planera och fundera kring vår semestersegling runt södra Sverige och genom Göta kanal. Listor skrevs och information söktes. Det här en är en kul del i förberedelserna! ”Att-göra”-listan är visserligen lång men allt är inte ”måsten” och den känns hanterbar nu när vi fått ordning på motorn. ”Att införskaffa”-listan blev för förvånansvärt kort (då är inte maten inräknad i den) vilket kändes bra. Sen gjordes en ”Att-ta-med”-lista och den blev desto längre och fick delas upp i en mat-del och en övrigt-del.
Mat…där grottade jag ner mig ordentligt i recept och planering av vad som ska tas med. Har ett par böcker som gett mig en massa inspiration och i en av dom finns ett förslag på ett basförråd med mat för en 4-veckors tur som jag kikade på när jag gjorde en egen motsvarande lista fördelat på ”kryddskåp”, ”skafferi”, ”kylskåp” och ”övrigt”. I kryddskåpet förvaras t ex te, kaffe, kryddor, olja, soja, vinäger, buljong m m. I skafferiet (som rent praktiskt fördelas på flera olika ställen i båten) hamnar alla torrvaror, konserver och grönsaker som klarar av rumstemperatur. Kylskåp säger sig självt vad det innebär och i övrigt-kategorin hamnar vatten på flaska, öl & vin, snacks och godis m m. Då vi inte riktigt vet när och hur ofta vi kommer att kunna proviantera från en mer välsorterad affär försöker vi bunkra med rätt mycket av maten som kommer att gå åt. Vi har ju en förkärlek för naturhamnar och mindre ställen men längs med Göta Kanal antar vi att vi ska kunna komplettera med de vanligaste färskvarorna (och kunna köpa glass, vilket enligt killarna är ett måste på semestern!).
En av mina utmaningar är att baka bröd medan vi är iväg. P g a allergi/problem med magen måste jag baka allt bröd själv och jag försöker nu lista ut hur jag ska kunna förbereda egna vete/glutenfria mjölmixer att ta med. Tanken är att de ska vara färdiga med bakpulver eller torrjäst och att det bara ska vara att tillsätta matfett (helst i flytande form) och vätska, jäsa och sedan bakas i ugn eller stekas på spisen. Vi får se hur bra det blir…

Något annat vi funderat på under dagen var att gå en VHF-kurs. Vi har en VHF i båten och vid en nödsituation hade det varit bra att kunna använda den på rätt sätt. Magnus googlade på fysiska kurser i närheten, kurser via nätet m m för att se vilka möjligheter det finns. Vi insåg att vi knappast skulle hinna gå en kurs och få göra testet för intyget innan vi åker men vi har beställt en kursbok och tänkte köra lite självstudier hemma och avlägga provet senare. Då vet vi i alla fall hur vi ska använda den ifall det skulle bli ett nödläge och vi inte kan larma via mobiltelefonen.
Nu håller vi tummarna för att metrologerna har fel angående midsommarhelgen. Med vindar upp till 19 m/s i byarna känns det inte helt bekvämt att ge sig ut på havet.
Listor (som nu blivit digitala) och böcker för inspiration
Vi hörs snart igen!
//Lotta

2 kommentarer:

  1. När det gäller brödbak kan ni på tips på http://nanny166.se/2013/01/12/brodbak/ vars blogg ni följer/läser :-)
    /Lars

    SvaraRadera
  2. Tack, det inlägget hade jag missat! Jag får dock fundera på hur jag ska anpassa det till glutenfritt mjöl. //Lotta

    SvaraRadera