lördag 25 juni 2016

Öckerö på nytt vis!

I dag skulle vi bara ut! Så redan igår sa vi att när vi vaknade så släppte jag båten och tuffade ut medan Lotta fixade med frukost och lite annat. Nu blev det inte riktigt så, men kvart över 8 gled Lina II ut från båtplatsen.
Vi tuffade ut ur hamnen mot en utlovad stiltje, men när vi kom utanför gattet så möttes vi av en nordost på 4-5 meter per sekund. Perfekt tyckte vi, men vad gör vi av detta?
Vi bestämde oss för att ta oss ut till Fladen och sedan fick vi se vad det blev, så efter att ha tuffat oss förbi Baggens luriga halvmetersgrund sattes kursen rakt västerut. Vi fick en riktigt fin segling där Lotta oftast stod vid rodret då min envetna förkylning som inte vill ge med sig riktigt än.
Efter ungefär två timmar passerade vi Fladens fyr och strax innan kom vi på att det faktiskt var första gången vi rundade fyren för segel! Heja oss!
Då planerna lutade norrut så slog vi och försökte hålla väster om Nidingen, men vinden dog så det fick bli motorgång rakt norrut i någon timme. När Nidingen passerades på utsidan funderade vi på om vi hade seglat på utsidan tidigare, och jag har ett svagt minne av att vi gjorde det med Vegan en gång, men kan ha fel. Det var i alla fall en vacker syn att se denna mytomspunna ö från väster.
Efter Nidingen kom vinden tillbaka och vi satte segel. I en nordlig vind på 6-7 sekundmeter körde vi med fulla ställ i 5-6 knop in mot Öckerö, en riktigt härlig segling återigen med Lotta vid rodret. Strax innan kummlet vid Breda Kråkor tog vi ner seglen och tuffade in mot Öckerö. Inte en båt låg på detta fantastiska ställe!
Jo, en förresten. Men han låg vid en boj i norra delen. En liten Rib-båt vid en stor blå boj...vadå stor blå boj?
Vi närmare avsyning så visade det sig vara en kryssarklubbsboj! Den hade vi aldrig sett förut! Och den verkade inte helt ny heller. Så hur kunde vi ha missat denna?
Samtidigt verkade den ligga väldigt långt in mot land så vi var lite skeptiska...men vi tuffade ändå in mot bojen. Ungdomarna i Rib-båten släppte sin förtöjning i bojen illa snabbt när vi närmade oss men var inte otrevliga på något vis.
Så efter ett snabbt hugg med bojkroken så ligger vi nu vid Öckerö fast på ett helt nytt sätt!!

Mycket annat kul har hänt denna dag men det är lite jobbigt att skriva inlägg på plattan så det får bli väl så här.
Bilder kommer senare och loggbok på Youtube glömde vi idag.

Till i morgon!

/Magnus

Här kommer lite bilder. //Lotta
Lotta testar zoomen på den "nya" systemkameran...

...inte så illa!

Skarvarna spanar ut från Fladens topp 

Nidingen frän väst
Det var sting i den gafflade kycklingen


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar