tisdag 5 april 2016

Vårfix 3

Även idag svängde vi ner till Bua efter jobbet. Efter att ha kopplat landströmmen så bestämde vi oss för att jobba med masten och knallade bort till maststället. Vi tog med oss lite grejor som vi hade fixat under dagen, såsom en antennkontakt till VHF-antennen, en 25 (!) meter lång förlängningssladd till FM-antennen, snöre att dra igenom masten och kontaktspray för de ärgade kontakterna. Vi började med att försöka lossa fästet för den gamla TV-antennen, men det visade sig att de som en gång i tiden hade monterat fästet hade bestämt sig att inte bara skruva fast allt utan även limma allt som kunde röra sig. Så det tog en liten stund och rätt mycket våld innan vi fick loss fästet.


Lotta försöker sig på att skruva loss fästet till fästet, men det visade sig att detta fäste var helgjutet och sitter permanent monterat på ramen. När vi tittade närmre så visade sig så vara fallet vid fyra av de fem fästena på ramen.

Därefter fortsatte vi med fästet till det gamla vindinstrumentet. Och det visade sig sitta etter värre! Nu gick det en lång stund och mycket mer våld för att få loss det. Men det gick till slut. Resultatet syns nedan...

Skruvarna var inte helt raka efter vi mer eller mindre hade bänt loss fästet från fästet...

Nöjda med att ha fått loss fästena dristade vi oss till att börja dra ut kablar ur masten som inte längre behövdes. Vi började med den gamla TV-antennkabeln. Innan vi började dra så tejpade vi på en tunn lina så att vi fick något annat att dra igenom kommande kablar med.

Vi tejpar på linan på kabeln.

Kabeldragningen gick som en dans och det var riktigt roligt att dra igenom kabel efter kabel som skulle ur eller i!

Mycket kabel blir det...

...när masten är nästan 15 meter lång!
Efter att ha dragit igenom allt försökte vi oss på att trixa med antennkontakterna, men det gick inget bra, så vi knallade tillbaka till Lina II, drog ur landströmmen och begav oss hemåt, nöjda med vår eftermiddag!

Till nästa gång!

/Magnus


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar