lördag 24 oktober 2015

Oljebyte och småpyssel

I går åkte vi ner till Bua med tanken att vi skulle byta olja och sedan ringa Kalle och ta upp båten i dag. Men så blev det inte...det var någon som hade glömt oljefiltret hemma...jag säger inte vem det var men det var inte Lotta...
Så, för att få gjort någonting så började vi att pumpa ut oljan. Det var första gången vi skulle pröva den nya kugghjulspumpen i stället för den handdrivna pump vi hade tidigare. Pumpen är liten och smidig, men vi hade lite problem att få igång den, och när den tillslut funkade visste vi egentligen inte varför den inte funkade från början. Vi brände ett par säkringar men hade det berott på pumpen så borde det inte ha funkat till slut.

Lotta skötte det mesta av arbetet, jag var mest hantlangare. Här håller hon slangarna på plats när vi hade fått igång pumpen.
Det är inte helt lätt att få ut oljan då vi får suga ut den ur oljestickshålet och då motorn lutar vilket gör att oljan lägger sig i bakkant, men efter att ha fiskat lite så lyckades Lotta få ut tre av de fyra literna vilket vi tyckte räckte.  Lotta fyllde på ny olja och därefter tyckte vi det var nog med båtjobb för denna dag.



Lotta pytsa i tre liter ny fräsch olja i motorn.

I dag åkte vi upp till Bua direkt efter frukost. Vi skulle få besök vid 13-tiden och framåt eftermiddagen skulle en hög med killar dyka upp och förvandla ett av våra rum till en sambandscentral då de skulle LAN:a hela kvällen (och natten...) så vi ville få klart oljebytet innan dess. Vi kom ihåg att ta med det saknade oljefiltret som låg där det skulle i garaget...



Efter att ha placerat papper på allehanda strategiska ställen släpper Lotta på oljefiltret.


Det nya filtret dras åt med handkraft.

Och en liten slatt olja till fylls på.
Efter att ha bytt filtret så hade vi lite tid över och passade på att städa upp lite efter sommarens härjningar. Lotta packade ihop alla sängkläder som får åka hem över vintern för tvätt, medan jag stäade upp bland allehanda ting som hade hamnat på kartbordet.

Sängkläderna packas ihop. Vilken fröjd det är att kunna ha riktiga sängkläder på plats hela sommaren i stället för att sova i sovsäck.
När vi höll på att greja dök den frystemperatursmätare upp som vi hade köpt, men glömt av att vi hade. Vi testade kylvätskan och den visade sig hålla -10 grader så vi pytsade i en liter glykol till, och efter att ha kört runt motorn i en kvart visade mätaren -17 grader vilket får räcka för nu.  Vi funderar på om vi ska byta ut hela kylarvätskevolymen, men vi får se hur mycket tid det blir över denna höst.


Lotta i full frd med att testa kylvätskan

Hon drar upp lite med en pipett

och kollar av skalan

och så i med en slatt glykol till.
Det var allt för denna gång. Vi ska försöka få tag i Kalle under veckan och lyfta upp Lina II, men som vanligt så finns det risk för att allt annat kommer i vägen, så vi får se hur det blir...

Till nästa gång!

/Magnus



2 kommentarer:

  1. Hej!
    Vi funderar på att köpa en Malö 38, har ni upptäckt några speciella svagheter på båttypen?
    Känns som att teakdäcket kan var en tickande bomb. Vet ni om däck och skrov är byggt med balsa eller divinycell?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Oskar! Kul att ni är intresserade av Malö 38!
      Maila mig din mailadress till mglu@live.se så kan vi skriva ett mer utförligt svar än vad som får plats här.
      Med vänlig hälsning.

      /Magnus

      Radera