måndag 10 augusti 2015

På svaj utanför Ustö

Vi vaknade upp till en helt underbar morgon, solen värmde i den stilla morgonen (vi har dock fallit in lite i killarnas drönarvanor så värst tidiga var vi inte). Vi njöt dock av frukost uppe i sittbrunnen. Jag tänkte jag skulle fräscha upp mig lite med ett dopp i havet och samtidigt tvätta håret men då behagade solen att gå i moln...men vi hade inte bråttom så tog det lugnt allihopa någon timme inne innan solen ville visa sig mellan alla moln. Då passade Noel och jag på att hoppa i och bada. Så skönt att få tvätta av sig! Noel tog sig en roddtur med gummibåten, han har fått in tekniken på att ro riktgt bra nu.

Efter lunch kände vi att det var dags att bege oss söderut och vi ställde in siktet på Ustö. Med väldigt svaga vindar från sydväst kändes det som en bra idé att kolla in den fina stranden på Ustö och se om vi kan gå in och lägga oss på svaj där. Efter att ha tuffat ut från Skalla hamn fick killarna uppgiften att hissa segel. Noel vevade upp storseglet och Rasmus rullade ut förseglet. Det börjar bli riktiga sjömän av dessa killar ; ) Havet var lugnt idag, ingen gammal sjö så även om vi bara smög fram i 2-3 knop så var det behagligare segling än igår. Solen ville dock inte visa sig. När vi började närma oss Ustö fick vi se tumlare, till allas lycka, och dessutom rätt nära båten!

Vid Ustö smög vi oss i mot land. Noel och jag var utkikar i fören och kunde konstatera att botten bestod i sand och sjögräs. Vi valde dock att släppa ankaret på ca 3 m djup denna gången, men till nästa gång vet vi att vi kan gå in ännu längre om vi vill. Killarna tog gummibåten in mot land för att kolla botten hela vägen in samt att kolla in stranden. Vi fixade fram fika under tiden och funderade på vi skulle göra med ankringen. Det var så stilla att vi låg stilla utan att ankaret satt fast, det bara låg där på botten med fel sida nedåt. Efter att killarna kommit tillbaka och vi fikat villa vi oxå in till land så då backade vi fast ankaret ordentligt så vi med säkerhet visste att vi låg fast (i fall någon tillfällig vindpust skulle få för sig att komma och ta tag i båten). Noel valde att stanna kvar och vakta Lina medan vi andra tuffade in mot land. Ustö har en riktigt fin strand och även ön var mysig. Vi gick upp en bit och faschinerades av dessa stora stenängar som finns på vissa öar, så även här på Ustö.

Efter ett parti luffarschack finns vi inse att nu behöver vi bege oss mot Bua igen. Vi hade bestämt oss för att vara hemma innan 20 för att hinna duscha, fixa mat och se på Bond-film nr 2 innan dagen var slut. Vi fick ta motorn till hjälp för att komma till Bua, den lilla vind vi hade låg rätt i nosen ändå. På väg mot Bua packade vi ihop allt som skulle hem, städade och fixade iordning allt som vi kunde så efter en enkel tilläggning i Bua tog det oss bara 30 min att fixa det sista innan vi var på väg mot Tofta.

Väl tillbaka i Tofta blev det mycket på en gång men till slut kunde vi bänka oss framför filmen och få i oss lite mat.

Summering av våra dagar: vi fick 4 härliga dagar ute på havet! Inte så mycket vind, ibland mycket sjö, mestadels varmt och soligt, en del bad, naturpplevelser, lite dramatik och mycket skratt. Killarna lärde sig mycket om segling och allt som hör ihop med det och de skuttar vant omkring på Lina och fixar. Gummibåten (som bara läcker pyttelite efter alla lagningsförsök) har varit en bra kompis, den gjorde att vi kunde utforska omgivningarna vart vi än var.

Får se när vi kommer ut på havet igen, längtar ut finns hela tiden! Hos mig finns havet kvar i form av gung under fötterna, det kommer att hänga i ett par dagar till skulle jag tro.
//Lotta


ca 20 grader i vattnet, Noel doppar sig...

...och jag passar på att göra en hårtvätt

Noel hissar storseglet


och släpper sedan ut gummibåten så den hänger i en längre lina

Man måste ju vila lite innan..

...nya arbetsuppgifter, här att rulla in förseglet


Killarna på väg in mot stranden på Ustö

Knappt att ankaret behövs, vi ligger still ändå

Vacker himmel när vi närmar oss Bua

Killarna förbereder sig inför tilläggningen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar