torsdag 13 augusti 2015

Nu har vi spanat in Anholt

Vi börjar bli riktigt ivriga på att snart ta oss över till danska sidan med Lina men idag blev det med färja istället. Ingen av oss har turat med Varberg-Grenå-färjan så vi passade på att ta en utflykt såhär den sista semesterveckan. Sol och svaga ostliga vindar bjöd inte på någon gungande resa och de flesta segelbåtar vi såg gick för motor. För första gången på länge fick vi ställa klockan och vi var inte alltför pigga när den ringde vid 05:40 (färjan gick redan kl 7). Resan över tog 4,5 timme så vi hade gott om tid att äta frukost, vila, spela spel och kolla in färjan. Rasmus hade sett fram emot att köpa ett visst godis, men just den sorten var slut...även på hemresan... När vi passerade Anholt passade vi på att spana in ön från sydsidan. I början såg den liten ut men allt eftersom vi passerade den insåg vi hur långsmal den var. Hit ska vi segla någon dag!

Väl i Grenå besökte vi Kattegattcentret. Ett bra besök som rekommenderas för den som kommer till Grenå. Hajarna var mäktiga att se och sälungen utan namn var söt, men det fanns även mycket annat att titta på och saker att utforska. Alla skärmar lockade givetvis killarna, det fanns mycket att prova på vid dessa skärmar. T ex att paddla runt i olika hav, springa ikapp med en haj, surfa över klippor och tillverka alger. Magnus och jag fascinerades mer av alla akvarium med olika miljöer (klappa rockor och småhajar var också rätt kul) och vi fastnade länge framför en riktig 3D-modell av Kattegatt. Att det förhållandevis är så djupt på svenska sidan jämfört med danska sidan var vi inte riktigt medvetna om.

Innan vi lämnade centrat passade vi på att äta och medan killarna roade sig själva en stund tog Magnus och jag oss en tur bort till gästhamnen för att spana in den och alla båtar där. Det fanns gott om lediga platser och vi såg inte så många utländska båtar. En blev vi dock nyfikna på, en kanadensisk Hallberg-Rassy 352:a. Vi spanade in den från utsidan, ägarna såg vi inte till. Det syntes att det var en långfärdsbåt men ändå inte så fullutrustad som en del andra långfärdsbåtar är. Vi blev ändå nyfikna på varför en kanadensisk båt ligger i Grenå så när vi kom hem googlade jag och lyckades hitta deras blogg. Deras båt, Voila, hade under vintern legat på land i England och i sommar har de seglat bl a i Sverige och Norge.

Timmarna i land gick fort och snart var vi på väg hem igen. Spelade på maskiner (hade tagit med en massa enkronor som vi vunnit på en annan färjeresa för några år sedan) och passade på att handla i taxfree-shoppen på hemresan. 12 timmar från det att vi lämnade Varberg så var vi åkte på svensk mark och vi var alla nöjda med våran utflykt!

//Lotta
Vi lämnar Varberg hamn 

Solig morgon

Killarna roar sig med att paddla över olika hav

En av Kattegattcentrats 4 sälar...

... och här syns den lilla sälungen

En stor ful fisk - en stör

En rocka blir klappad

Friterad tång fanns med som garnering

Fascinerande med den rullande stenen


...men den gick att få stopp på...

Coola killar...

Lite större än Lina II

Tillbaka i Varberg igen

Killarna kom på vad Magnus och hans namne hade gemensamt...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar