lördag 20 juni 2015

Service av motor

Igår var det en klassik midsommarafton...lite sol, lite mulet och lite regn...och 15 grader. Perfekt för att springa ett litet lokalt lopp i "Läjet". 10 km fick det bli och Magnus och killarna fick vara hejaklack. Resten av dagen blev lugn, killarna åkte till Onsala för att fira midsommar och vi var hemma, åt sill & potäter med jordgubbar till efterrätt. Bäst att hålla lite på traditionerna ; )

Idag var vi pigga på att åka till Lina och börja fixa. Vi åkte från ett soligt och varmt Tofta men väl i Bua hade molnen tagit över och västanvinden gjorde det allt annat än mysigt. Vår nya bom och lazybag har vi nu burit ombord men p g a vädret valde vi att ge oss på att göra service på motorn istället. Vi började dock med att fylla på vattentanken (nu när vi fått tillgång till vatten på bryggan), koppla in vattenpumpen samt att väga vår gasolflaska, så vi vet hur mycket gasol vi har kvar. Flaskan visade sig vara knappt halvfull så det är ingen panik att byta flaska än på länge.

Så till servicen av motorn. Vi körde motorn en stund för att värma upp oljan och sedan började vi med att byta olja i backslaget. Den manuella oljesugen som följt med i Lina visade sig vara lite svår att jobba med för när vi sedan fortsatte med att tömma motoroljan så fick vi bara ut knappt halva mängden. Så vi får hitta på en ny lösning för att få ut mer olja, lite irriterande att inte kunna bli klara med oljebytet idag... Vi fick fortsätta med att byta impellern, vilket gick bra till slut efter en del funderande. Sedan letade vi länge efter motorns offeranod men gav upp till slut, vi hittade den inte...

Kvar att göra är (förutom att få ut mer olja och fylla på med ny) att byta bränslefiltret. Men fortsättning följer....

Lite mat satt väl på plats. Jag stekte upp lite köttbullar och potatisplättar som ihop med en god sallad blev riktigt gott! Magnus passade under tiden på att koppla in varmvattenberedaren så efter maten så gick det att diska i varmvatten (nja, lite fesljummet hann det bli i alla fall). Känns fortfarande lyxigt att ha tillgång till varmvatten.

Efter maten blev det lite mer småfix gjort men det blev även några timmar med att bara vara, sitta och prata och filosofera om livet. När vi gick på bryggan in mot land kunde vi återigen få njuta av en vacker solnedgång och minnena av förra sommarens vackra solnedgångar kom tillbaka...längtan att få komma ut på havet igen...

//Lotta


Suger ut olja ur backslaget


...och motoroljan

Den nya impellerns "läppar" smörjs med glycerin...

...och sätts på plats

Magnus fixar belysningen i kartbordet...

...klart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar