onsdag 30 juli 2014

Dag 13: Höga vågor och lugna vikar, Smögholmarna - Söholmen

Natten blev den blåsigaste hittills men vi låg hur tryggt som helst. Vi var dock lite ivriga med att komma iväg då vi visste att det skulle blåsa hela dagen och när vi vaknade var det lite lugnare och vinden låg helt rätt för att vi skulle kunna lägga ut från klippan på ett säkert sätt. Magnus rodde ut och drog upp ankaret för hand för att vi skulle slippa ha det att tänka på då vi i motvinden skulle försöka ta oss ut från viken utan att fara in i klipporna. Medan vi fixade med allt med båten och la ut fixade killarna frukostmackorna. Så var vi på väg igen! Vi tog oss bort mot Kyrkesund och möttes av kraftigt uppbyggda vågor från nattens vindar. Jag försökte brygga kaffe ner i en termos i dessa vågor...inte helt lätt!
Lotta brassar morgonkaffe under gång i go sjöhävning!

Rasmus har bänkat sig på styrbordssidan (vilket skulle visa sig bli ett bra drag i de kommande vågorna)


Och Noel har gottat till det på styrbordssidan!


//Lotta

Efter att vi ätit frukost genom Kyrkesund så rullar vi ut genuan för att segla oss söderut längs Tjörns västra sida. Vad vi inte visste var att det hade blåst 12-14 m/s ute vid Måseskär tidigare under morgonen och sjön från detta träffade oss rakt i sidan. Malön uppförde sig exemplariskt i de branta 2-3 meters vågorna, även om det vid ett tillfälle krängde till så pass att plottern flög ner i salongen och diverse andra saker inte låg där de låg innan vågen. Killarna reagerade dock inte lika bra på den gropiga sjön, även om de också uppförde sig exemplariskt, och Noel gjorde nummer 5 över relingen i aktern (ni får gissa själva vad nummer 5 är...:-) ) och som tur är i lä. till hans försvar ska sägas att sjön verkligen var jobbig, branta korta vågor som tornade upp sig över uppgrundningen längs kusten. Men Lina II kändes hela tiden heltrygg att segla.
När vi kom ner till Rönnäng gick vi inomskärs för att komma undan sjön en stund, rullade in genuan och tuffade igång motorn, mest för säkerhets skull genom Rönnängs smala passage. När vi kom ut från Rönnäng bestämde vi att fortsätta tuffa för motor då vi inte hade långt kvar till vårt första alternativ för natten. När vi tuffade in i viken fanns en kryssarklubbsboj ledig och Noel fiskade skickligt in den med bojkroken.
Denna Malö mötte vi strax innan Rönnäng. Vi trodde det var en Malö 116 (föregångaren till vår egen Malö 38) men när i tog upp bilden här på bloggen visade det sig vara en Malö 36...

Lunchrast i fikarummet.

Trångt genom Rönnängs smala passage. Segelbåten vi möter fuskar, han går egentligen för motor, men vi stannade för att släppa honom före då vi trodde att han gick för segel...

Kolla! En virvelstorm, tornado eller vad de nu heter här hemma i gamla Svedala!

Vi tuffar förbi infarten till Åstol.

Noel gör sig redo för att kroka fast kryssarklubbsbojen.

Nöjda med att ligga fast igen fixades lite lunch, och vi bestämde snabbt att detta skulle bli en slappardag. Jag och Noel gav oss dock iväg på en tur med gummibåten, först åkte vi runt jorden och sedan åkte vi till ett stort fartyg som låg en bit ifrån oss, bara för att kolla lite.


Gummibåt med kapten.

Redo att ge sig ut på de sju haven!

Vi vinkar farväl till Mamsen och tryggheten ombord på Lina II.

Morgondagens tur gås igenom med noggranna förklaringar om var stora vågor kan dyka upp.



Så idag blir nog förmodligen inte så mycket mer att skriva om. Om vädret tillåter så kommer killarna välja ut en ö för oss att grilla på i kväll. Annars får det bli mat på båten, vilket inte är fy skam med Lotta vid spakarna.

Annars kommer vi nog bara att slappa och spela finns i havet!

/Magnus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar