lördag 26 april 2014

Bua till Skalla hamn - första helgen i naturhamn

Trots att det fortfarande är april såg vi på väderleksrapporten tidigare i veckan att det skulle bli en solig och varm helg med milda vindar. Vi längtade ut på havet men först skulle det bli Harrys igår kväll (se tidigare inlägg!) och Kungsbackaloppet för mig nu på förmiddagen innan vi kunde ge oss av. Så efter att fått lunch i magen åkte vi till Bua och en liten stund senare gled vi ut från båtplatsen och jag rattade ut Lina ur hamnen. Vindarna som skulle vara ostliga eller sydliga visade sig vara nordliga, hur gick det till? Vår tanke att slöra upp till Mönster/Hamnholmen gick om intet men vad gör det, bara att tänka om. Redan ute i Bråtaviken hissar Magnus upp storseglet hur lätt och smidigt som helst och väl utanför gattet åker genuan ut. I 4 m/s seglar vi rätt ut i riktning mot Fladen, nu är kryss som gäller. Trots svaga vindar och utan krusningar på vattenytan tar vi fart och håller 4-6 knop. En bra bit ut slår vi och ger oss rätt norrut istället. Solen skiner och vi njuter av eftermiddagen! Vi passar på att vila lite, båda är vi lite slitna, fast på olika sätt ;) Hon seglar så bra och vi börjar vänja oss att krängningsmätaren ligger på drygt 20 grader när vinden tar i lite extra.


Japp, det lutar lite. Men det ser inte helt obekvämt ut att styra!
Med en lutning på + 20 grader
Vi får lite bättre vindar en stund men sedan avtar det igen. När vi närmar oss Mönster åker seglena ner för nu ska vi rätt mot vinden och blir lite bekväma. När vi närmar oss naturhamnen som vi vet har en kryssarklubbsboj ser vi i kikaren att en annan båt hunnit före oss! Det ska enligt vår guide finnas 2 bojar men vi minns bara en från när vi var där förra året så vips så hittar vi en annan naturhamn i vår naturhamnsguide, nära där vi ä, och vi ändrar kurs. Vi tuffar in i Skalla hamn och hittar 2 kryssarklubbsbojar...vilken ska vi välja? Vi tar första bästa, nu är vi hungriga!

Denna boj får det bli!
 
Jag fixar fram lite käk, Magnus fixar med tamparna. Bordet i sittbrunnen åker upp för första gången och medan middagen intas njuter vi av värmen i luften och stillheten i viken, vilken är väl skyddad från i stort sett alla håll och vi förstår att den varit en bra plats för att komma undan oväder (och enligt guiden ett tillhåll för smugglare förr i tiden). Helt ensamma är vi inte, ett grabbgäng håller till på ena stranden och emellanåt är det svårt att låta bli att tjuvlyssna på deras försök att bräcka varandras "historier" ;-)

Kvällens middag...ingen gourmetmiddag denna gång...men gott blev det!
 
När kylan börjar krypa inpå kryper vi ner i båten och drar på värmaren... Så mysigt det här är. Rätt var det är börjar något att låta, något står och slår. Det visar sig vara bojens överdel som fastnat i ankaret vi har hängandes i fören, bara att lirka loss men vi blir förundrade att båten ligger så nära bojen. Men det verkar strömma en del här inne i viken....kan kanske vara orsaken.

Imorgon stannar vi kvar här en tag, dels för att bara ta det lugnt, pyssla med båten och dels för vänta in bättre vindar vilka kommer under eftermiddagen.


Hmm. hur ska det blåsa imorgon egentligen...pilar åt alla möjliga håll!
 
Nu blir det strax dags att krypa ner under täcket och sövas av det svaga guppandet.
//Lotta
Vacker kväll, lungt och stilla





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar