söndag 27 oktober 2013

Storm på väg!!

Nu börjar vi landa lite efter att Lina gick över i ny ägo igår. Vi var nere i förmiddags och la in Linas bomkapell, som jag glömde att lägga över i går, under presenningen så att det finns på plats när Gabor ska rigga båten till våren.

Vi passade på att titta på andra båtars uppläggning, hur de hade löst det med vaggor och vagnar. När vi tog upp Lina i går pratade jag med kranföraren och han sa att om vi vill ta upp båten med mast så behöver vi ha en vagn. Och när vi funderar på det vill vi nog ha en vagn. Den känns mer flexibel än en vagga så att vi kan köra runt båten om vi så skulle vilja det någon gång framöver. Då det står en vagn som är till salu borta vid båtsällskapet så åkte vi dit och mätte upp den. Den behöver lite översyn, men annars tyckte vi att det var en bra kandidat. Fram till vi kom hem. Då slog det mig att visst, Malö har felköl, men fenkölen är ganska lång, så frågan är om den får plats i vagnens kölficka som är 2 meter lång. Så jag tog ut en bild på datorn och mätte. Och det visade sig att kölen var 2,3 meter lång, så där sprack den iden.
Så här kanske man kan ha det...

Här är en variant på en vagn
Eller kanske en enskild stötta längst fram...
Denna variant såg stadig ut.





Dock känner vi oss inte speciellt stressade. Vi ska bottenmåla Malön ordentligt till våren och skulle det vara så att vi inte fick tag i en vagn till nästa höst så kan hon ligga i under vintern och då har vi ytterligare en säsong på oss att hitta en lämplig vagn till henne.

Annars har dagen gått åt till att börja leta efter det som vi känner att vi vill handla innan nästa säsong, då målet är att vi ska vara ute 4 veckor på raken. Det som bland annat känns prioriterat är en gummibåt med motor. Innan vi bestämmer os för storlek på båt så behöver vi veta hur bred båt som får plats i Malöns dävert, så det blir väl till att åka upp och mäta någon dag. För att få lite tillförlitlighet så funderar vi på att köpa en ny motor, men tack vare prisnivån har vi inte tittat på de traditionella märkena som Johnsson, Mariner och Yamaha, utan istället Parsun, ett kinesiskt märke som är hyfsat billiga. Frågan är bara om kvaliteten håller, men de erbjuder 5 års garanti, så så dålig kan den väl inte vara eller...? Vi tänkt att vi skulle prata med dem på båtmässan så får vi väl se vad de har att säga.

Det som vi mest lurar på just nu är hur Malön ska klara den storm som verkar vara på ingång i morgon eftermiddag/kväll. Det ska blåsa upp till 28 m/s i medelvind så frågan är om uppställningen uppe i Kungsviken är tillräckligt stabil. Nu verkar det som det kommer att blåsa som absolut mest precis här utanför Bua, och inte så farligt uppe vid Orust, kanske inte mer än 16-18 m/s, men ändå... Det var ju varvet som tog upp båten och placerade den i vagga, så hur mycket ansvar har de för att uppställningen är tillräcklig för en höststorm? Och hur mycket täcker försäkringen om båten skulle välta? Ja, ja vi kan ju inte gärna åka upp och försöka hålla i båten när det börjar blåsa i morgon så det är väl bara att hålla tummarna att allt går väl.


Blåsigt värre...


Så, håll tummarna för att Malön inte välter i morgon kväll...!

Till nästa gång!

/Magnus

Ps. Måste tillägga att vi fyndade lite när vi var på väg hem från Bua. Vi såg att second hand-butiken var öppen och svängde in för att kolla efter porslin till Malön. Jag hade en tanke på vad vi (jag har nästan vetorätt i denna fråga ; ) var ute efter och efter lite letande så hittade jag rätt. Gammal stil men utan blommor och krusiduller och i en storlek som passar in på en båt (alltså inte så stora).  Det blev 6 mattallrikar och 4 djupa tallrikar, fler fanns det inte men får räcka. //Lotta
Så här ser dom ut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar