onsdag 2 oktober 2013

Båtköpardags!

Det var ett tag sedan vi skrev, och mycket har hänt sedan dess.

Först och främst har vi lyckats komma fram till en överenskommelse med ägarna av Malö 38:an "Bibbi" om ett bra pris, och i slutet av denna vecka är det tänkt att vi ska skriva över båten på oss. Allt eftersom vi har tittat på de olika båtarna så har vi mer och mer förstått hur mycket det betyder att få ett förtroende för säljarna när vi köper något för så här mycket pengar. Vi har stött på allt från säljare som överhuvudtaget inte har verkat var intresserade av att sälja sin båt trots att de har annonserat ut den, via säljare som bara verkade vilja visa oss allt som var bra med sin båt, men inte det som var dåligt, till säljare som både ville sälja och som var ärliga och kunniga. Faktum är att de bästa säljarna faktiskt ägde båten som vi mest allt ville ha, nämligen det mysiga, kunniga och genuint båtintresserade paret Lennart och Madelaine Rosén. De har gett oss en omfattande bild av båten, både sådant som är bra och sådant som är något mindre bra, och totalt har de spenderat 7-8 timmar tillsammans med oss på båten för att ge oss en korrekt bild. Och inte minst har de varit mycket generösa genom att acceptera det bud vi la på båten, och på så vis ge oss möjligheten att förverkliga våra drömmar om ett liv på havet. Så, Madelaine och Lennart, tack för er tid, er vänlighet, ert tillmötesgående och er generositet! Vi lovar att ta hand om "Bibbi" efter bästa förmåga!

Budet klickas iväg via mail till Madelaine och Lennart...


Vi har förstått att det smärtar dem, framförallt för Lennart, att sälja sin båt. De har berättat att de har seglat tillsammans i 30 år, men att åldern nu har tagit ut sin rätt, och de har bestämt sig för att lämna båtlivet bakom sig och gå in i en ny fas i livet, med sommarstuga och barnbarn som viktiga delar. Vi önskar dem all lycka i framtiden och hoppas att de kommer att följa "Bibbi" och oss här på bloggen.


Här ligger hon och väntar på besiktning och inte minst på att det ska bli vår så att vi kan sjösätta henne!

Jag och besiktningsman Bengt Arvidsson inspekterar botten och diverse genomföringar och utrustningsdetaljer.

Utsikt över fördäcket. Besiktningen visade att teakdäcket är i gott skick!

Utsikt från rorsmansplatsen. Utrustningen är inte lika omfattande som vi sett på andra båtar, men det är lite befriande. Sittandes på babordstoften ses Madelaine.


Den helmysiga förpiken, för tillfället förvaringsplats åt riggdetaljer. Till vänster ses de helt nya seglen, vilken bonus att få med dessa i köpet!


Babords akterkabin. Här är det tänkt att barnen ska husera när de är med på våra resor!

Riggen och dess komponenter granskas noga.



Vad gäller valet av båt var det aldrig någon tvekan efter att vi tittade på "Bibbi" uppe på Orust första gången. Vi tittade på varandra när vi gick på bryggan efter visningen och sa "Det är ju den vi ska ha, precis en sådan!". Efter nästan två år av letande, då vi gått igenom 94 (!) olika båtar, tre pärmar fulla med material, och varit och tittat på sammanlagt 11 båtar, så hittade vi ingen som passade våra önskemål bättre än Malö 38:an. När vi ser andra båtar och försöker tänka om de skulle vara bättre för oss, så kommer vi alltid fram till slutsatsen att Malön slår dem på fingrarna. Visst, det är inte den snabbaste båten på världshaven, men den kommer att kunna ta oss dit vi vill, oavsett var på jordklotet. Vi pratade om det för några veckor sedan och då sa jag att om vi köper en snabb båt så kanske vi kommer över Atlanten på 2,5 vecka i stället för 3,5 vecka i Malön. Detta förmodligen på bekostnad av den trygga tunga gång som vi tror att Malön har på haven. Lotta sa då något väldigt klokt. "Hellre vara trygg i 3,5 vecka än att vara livrädd i 2,5", sa hon. Sällan har jag hört något klokare. Allt är inte fart, utan det  finns många andra faktorer som bakas ihop till hur vi upplever en resa. Dessutom kommer vi med all sannolikhet att känna oss bekväma med att gå ut i mycket hårdare vindar med Malön än vad vi skulle gjort om vi hade köpt en båt som hade varit mer kappseglingsinriktad.  Vi är så otroligt sugna på att ta ut vår nya båt på haven, se vad den går för och uppleva allt som vi tror finns därute, nya vyer, nya kulturer, nya människor. Vi kan knappt vänta!


En annan rolig sak som har hänt är att vi har kommit i kontakt med ett annat par som är ute och seglar Malö 38 på långresa. De heter Erik och Maria, och vi ser fram emot att ta del av deras erfarenheter runt långsegling i allmänhet och långsegling med Malö 38 i synnerhet. Vi följer Erik och Maria och deras son Gustav på deras resor genom bloggen http://sy-fria.blogspot.se/. Maria har också skrivit en bok "Var är den riktiga kaptenen?" som står på önskelistan inför nästa säsongs läsande i kojen på båten. Med tanke på hur underhållande texten på deras blogg är så är förmodligen boken riktigt läsvärd!



Bokomslag Var är den riktiga kaptenen? : en tjejsegling på Atlanten (inbunden)
Marias bok (hoppas att det är ok att jag la ut bilden...ska skriva till Maria och fråga)
I går ansökte vi också om medlemskap i Malöklubben. Nästan direkt efter att vi skickat mailet fick vi ett trevligt svar från ordföranden i klubben. Vi ser fram emot att ta del av andras, och dela med oss av våra, erfarenheter och upplevelser genom denna klubb! Även om vi har seglat Vega i några år nu, så finns det mycket som är nytt när vi nu byter båt, och som vi har förstått det så finns det mycket kunnande inom klubben. Det verkar också som det anordnas träffar hos leverantörer av olika utrustningar vilket passar oss perfekt då vi har mycket att lära!

Det är med vemod i kroppen som vi nu lägger ut vår Albin Vega "Lina" för försäljning på Blocket. Även om vi vid ett otal tillfällen har svurit över henne under dessa år har det positiva hon har gett oss övervägt mångfalt. Hon har introducerat oss till livet på havet, hon har tagit oss till platser vi aldrig skulle ha sett annars, men inte minst så har hon visat oss vad det är vi verkligen vill med vårt liv och vår framtid. Hon har varit en inspirationskälla utan dess like, och vi önskar henne ett gott liv hos dem som nu köper henne. Vi tror att hon kan inspirera även nästa ägare till ett fortsatt liv på haven, det har hon kvar i sig, den gamla damen, även om hon är över 40 år gammal!

Vår kära gamla dam, Lina...vi kommer att sakna henne!

Till nästa gång!

/Magnus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar