söndag 2 oktober 2016

En tur till Varberg

Ostliga vindar hade utlovats idag, på mellan 4 och 6 meter per sekund, så vi tänkte oss en sväng ner till Varberg, käka lite lunch och segla hem igen. Och så blev det.
Klockan halv elva lämnade vi Bua och tog oss söderut. Vindarna var fina, men efter Klåback blev det riktigt bra när det blåste sex-sju sekundmeter och vi forsade fram med fullt ställ och 20 graders lutning. När vi skulle in i Varbergsrännan så blev det lite väl omständigt att kryssa så vi tog hjälp av motorn en stund, men dock inte hela vägen. Strax innan första piren stängde vi av motorn igen och seglade i princip ända in i gästahamnen. Lotta hade spetsat in sig på Falafelvagnen, men den var borta för säsongen och i stället fick det bli en kebabtallrik som avnjöts i sittbrunnen med Ove som sällskap. Han koma knallandes längs kajen när vi skulle bänka oss för och äta och höll oss sällskap till vi kastade loss igen.
Klockan tre lämnade vi Varberg och tog en tajtare sväng runt Skrivareklippan än vad vi brukar göra, mest för att se om det gick och för att kunna gå så om vi skulle behöva någon gång när förhållandena är besvärligare än vad de var idag. Vi tig oss norrut, men vinden visade sig från sin latare sida och orkade knappt blåsa på Lina med mer än ett par sekundmeter. Så vi tuffade för motor förbi Klåback upp mot Södra Horta. När vi kom dit vaknade dock vinden till och vi fick en helt fantastisk segling upp mot Bua, med bra fart och lagom byiga vindar.
Nöjda med dagen la vi till i Bua, sa hejdå till Lina och åkte hemåt. Nu ska vi till Jönköping nästa helg, så det blir nog inget båtliv på ett tag, tyvärr.

Lite bilder från dagen:


Lina har fin balans, hon styr själv utan vår inblandning.

Här går det undan! Fick inte horisonten rak, så egentligen lutar det lite mer än på bilden.


Vi glider in i Varbergs hamn.
 Till nästa gång!

/Magnus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar