söndag 26 juni 2016

Härlig segling från Öckerö till Bua!

Natten blev lugnare än vad vi förväntat oss, inget mer dunder och brak och inte heller så mycket regn som utlovats. Under natten hade vinden vridit 180 grader och allt kändes stilla då vi låg i våglä om Öckerö. Vi kollade väderprognoserna noga, den sydliga vinden skulle vrida åt sydväst under förmiddagen, vinden skulle öka upp mot 10-12 m/s och vi verkade slippa regn. Efter att ha käkat lite frukost, plockat undan alla lösa saker nere i båten  och kollat allt inför seglingen så släppte vi bojen och tuffade med motor ut från viken. Med vinden i nosen passade jag på att hissa storen, max revad denna gång. Vi funderade ett litet tag på om vi skulle gå genom Malösund men vi insåg att vi då skulle få kryssa oss ner till Bua så vi valde att gå rätt söderut för att få en bra vinkel in mot Bua. Vi gjorde ett par försök att rulla ut genuan halvvägs och falla av mot Bua men båda gångerna kom vi för nära Malös luriga vatten och vi återgick till att tuffa sydsydväst. Efter nästan en timme för motor hade vi fått ett bra läge och genuan rullades ut en tredje gång och vi kunde börja segla. Vinden hade ökat från 6 till 10 m/s och vågorna blivit större. Vi fick bra fart och gick 60 grader mot vinden med sikte på Bua fyr.

Vilken härlig segling vi fick! Lina tog sjön mjukt och säkert och det var en fröjd att styra henne. Vinden låg stundtals upp mot 12 m/s men med den segelsättning vi hade krängde hon sällan mer än 15 grader. Farten låg ofta över 6 knop och det var vi helt nöjda med. Några gånger översköljdes hela fören med vatten men Lina verkade trivas, och vi med henne. Vi turades om att styra och eftersom det var en kul aktiv segling gick tiden fortare än vanligt...vips så närmade vi oss Bua.. Hela turen tog ca 2,5 timmar från Öckerö till Bua!

Seglingen var riktigt inspirerande och vi slogs båda av hur trygg Lina kändes i den vinden och trots de ibland meterhöga vågorna som kom rullande snett från sidan. Känns bra inför seglingen runt södra Sverige senare i sommar att känna på lite kraftigare sjö och mer vind än vanlig "vackert-väder-segling" ; )

Här kommer några filmer från dagen:
Film 1
Film 2
Film 3

Och några bilder:
Vi gillar våran vindgivare!

Det skummar runt fören på Lina!

Nöjt leende!



På återseende!
//Lotta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar