lördag 28 maj 2016

Äntligen, nu har vi en fungerande vindgivare!

Medan vi klurar på hur vi ska lösa problemet med röret till motorn så ger vi oss på andra saker istället. Idag var målet att få vindgivaren att prata med vår plotter och ge oss lite info uppifrån masten.


Medan Magnus började med kabeldragningen passade jag på att impregnera vårt sittbrunnskapell,  medan det fortfarande var rent och fint. Inget regn är heller i antågande så det passade bra just idag. Väl färdig med kapellet fortsatte vi ihop med kabeldragning och att få ihop alla delar. Kabeln från vindgivaren i masttoppen skulle kopplas ihop (kontakten var pillig att få ihop, har aldrig sett en sådan liten insexnyckel i hela mitt liv) med en omvandlade som i sin tur skulle kopplas ihop med ett nätverk dit även ström och en kabel från plottern skulle kopplas. Vi kom efter en del funderande på att omvandlare och nätverk fick hålla till i aktertoften, då räckte alla kablar dit de skulle. Magnus tillbringade en lång tid liggandes i aktertoften för att få ordning på alla kablar som låg inklämt in mot motorrummet och jag hjälpte till inifrån motorrummet med det som jag kunde nå. Till slut hade vi fått allt på plats och det roliga momentet att slå på plottern och se att det fungerade kom...inte...vad är det som är fel??? Lampan på omvandlaren lyste som den skulle och allt så rätt ut. Men så tyckte Magnus sig komma ihåg att en kabel inte kändes som att den satt fast på rätt sätt och när vi bytte plats på kabeln så fungerade det...äntligen! Så nu har vi en vindgivare som fungerar, det har vi aldrig haft tidigare, tjoho!


Klockan hade hunnit rinna iväg många timmar så det var gott att få lite mat i magen. Kassler med ris, grönsaker och en god kall sås stod på menyn. Lättlagat och god båtmat! För första gången provade jag att koka ris i färdig påse, det fungerade utmärkt och så slipper man den svårdiskade riskastrullen.


Vi fortsatte med att städa en stund och göra iordning i förpiken så vi ska kunna sova där i natt. Nu börjar vi bli lite trötta och det ska gott att få krypa ner och gungas till sömns för första gången i år.
Återkommer imorgon, vi får se vad vi hittar på då...
//Lotta
Några bilder från idag;
Impregnering av kapell

Hur ska allt sitta ihop egentligen?

Nätverket ser ut så här, lite som att bygga med lego

Lilla pilliga kontakten

Färdig kontakt!

Skön arbetsställning...

Gott med lite mat...

Kassler med "påsris"

Dags att plocka fram täcken och kuddar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar