lördag 22 augusti 2015

Sol, bad och lågvatten

Meteorologerna hade lovat en solig oh fin dag, dock utan några direkt vindar, och vi längtade ut på havet! Magnus åkte till Bua efter frukost medan jag väntade in Rasmus, som sovit över hos en kompis, samt plockade ihop så vi kunde fixa lite lunch senare på dagen. Vid 11-tiden kom jag och killarna till Lina och då hade Magnus förberett så att vi kunde ge oss av nästan direkt. Eftersom det var så lugnt så var det motorgång som gällde och vi fick idén att bara tuffa ut och lägga oss i Båtafjorden. Eftersom det är ganska grunt så gick vi långsamt inåt och spejade efter stenar. Det verkade dock lugnt så efter ett tag backade vi ut en bit och släppte ankaret, backade fast det, släppte ut mer lina och lät oss sakta glida inåt.

Badsugna var vi allihopa så vi började med bad, snorkling och lite gummibåtspaddling. Vi kunde konstatera att vi låg ca 20-30 cm över botten så det kändes tryggt. Vi fick några härliga timmar med solande, lunch och mer bad. Vi var inte ensamma om att ankra i Båtafjorden denna dag och det var kul att bara sitta och titta på alla båtar som passerade in och ut från Bua hamn.  Innan sist badet märkte vi att när vi svängde med vinden så gick vi emot något på botten så vi drog in lite på vår 50 m långa ankarlina. Vi började fundera på om vattnet hade sjunkit något (vi hade redan konstaterat att det var lågvatten idag). Vid slutet av sista badet Simmade Rasmus och Magnus ut till ankaret och dök ner till det för att bl a studera ett par krabbor som bråkade om sitt revir på det nytillkomna tingesten på botten. Precis innan de kommer tillbaka märker jag att vi börjar få bottenkänning igen och vi bestämmer oss för att dra in på ankarlinan igen. På ett par minuter så  hinner vi sätta fast oss ordentligt i sanden för när vi försöker dra oss ut med ankaret så sitter vi bom fast! Motorn till ankarspelet är så stark att ankarrullen till slut börjar ge sig och släpper från badbryggan...inte bra. Magnus försöker istället sakta backa oss loss med motorn och vi märker strax att sanden verkar släppa sitt grepp om Lina och Magnus backar och kör ankarspelet på samma gång medan jag assisterar på badbryggan tills vi fått upp ankaret. Hur kunde vi då fastna? Antingen så sjönk vattnet eller så vred den lilla vinden så att vi svängde mer inåt land. Hur som helst så vet vi nu vart vi kan ankra och vart det är för grunt...nu blir det lite jobb med att laga badbryggan och få fast ankarrullen bättre, men det går ju att lösa.

Eftersom det blev en lite snabb avslutning på vår tur inne i fjorden så passade vi på att tuffa ut och ta en lite sväng utanför. Rasmus fick vara kapten och styrde oss runt Grytan och in mot Bua igen. En riktigt härlig liten tur och med tanke på hur många andra båtar som var ute så var det fler än vi som tyckte likadant. Väl tillbaka på båtplatsen så fick Rasmus och Magnus lite bråttom. De är nu på egna äventyr i Göteborg, på Metallica-konsert. Jag och Noel fixade det sista hos Lina och begav oss sedan in mot Varberg för att hyra en film och köpa lite go mat. Så ikväll har vi käkat sushi och kollat på Paddington och bara haft det gött!

//Lotta

Lite bilder från idag:
Ligger fint här...

21-22 grader i vattnet!

Man kan gå på lina till Lina...och hålla sig nere under ytan

Noel pausar en stund...

Rasmus och jag tog en tur med gummibåten

Badbryggan - den gillar vi skarpt!

Sommar!

Magnus hoppar högt!

Är har vårt ankare...

...som krabborna slåss om...

...tills en större varelse lägger sig i...

Havets härskare!

1 kommentar:

  1. Vilken dag. Först se krabbor som går över ankare å sen se vuxna män som gick krabbgång vid Ullevi. ;-) //S

    SvaraRadera