torsdag 29 maj 2014

Larvigt...!

I dag vaknade vi till en fantastisk morgon på Öckerö/Hamnholmen. Natten hade varit blåsig men ankaret höll oss stilla genom natten. Det känns tryggt att ha känt på att ligga för ankare under en blåsig sidvindsnatt och att det fungerade oklanderligt.
Lotta kokar morgonkaffe.

En öronmanet tar en sväng förbi och säger hej.

Vi tog en långpromenad på Hamnholmen för att försöka hitta de gamla ruinerna efter bosättningar som skulle finnas där. Och efter ett tag så hittade vi dem. Under vår promenad så stötte vi även på skygga får eller getter, vi är inte säkra, och några färggranna larver kravlade runt på klipporna.
Här ligger Lina II tryggt, lungt och stilla
De skygga djuren flyr när de ser oss. Någon som vet vad det är för sort?
Vi hittade en natutlig soffa, och blev sittande här en bra stund, blickandes ut över havet ner mot Nidingen.
Denna larv hade fasligt bråttom över klippan, nästan så Lotta inte hann med att ta ett kort...
Den här larven hade nog tagit lunchpaus, för den satt alldeles stilla.

Vid tolvtiden kände vi att det var dags att lämna naturhamnen och styra kosan hemåt. Vi släppte fören, vinschade in ankaret och med armkraft lyftes det 15 kg tunga ankaret tillsammans med halva Kattegatts lera! Men det gick bra ändå och vi rattade runt båten, satte storen vid Breda kråkor och rullade ut genuan strax därpå. Vi slörade oss igenom sundet mellan Malön och fastlandet, och fortsatte bort mot Vendelsö. Vi bestämde oss för att gå på insidan av Vendelsö, något vi inte hade gjort tidigare.
Malöns sandstärnder syns i bakgrunden. Fantastisk segling!

Vinden började friska i och vi loggade mellan 6 och 7 knop mest hela tiden. Det blev en helt fantastisk segling. Vinden var perfekt, solen sken och det var alldeles lagom varmt. Vi låg dessutom i våglä bakom Onsalahalvön. När vi passerat Nordsten, Kidshomen och Älmö så gippade vi och svängde söderut och forsade på förbi Vendelsö.


Här går det riktigt undan, och bogsvallets ljud är helt underbart!
Vinden tog i ytterligare när vi lovade upp och gick mot sydväst efter att ha passerat Ustö, och då vinden vred mot väst fick vi en frisk bidevind bort mot Bua. Vinden ökade till 11-12 sekundmeter i medelvind och då lutningen började närma sig 30 grader rullade vi in genuan till hälften och fick en behaglig sista del av seglingen. Genuan rullades in alldeles utanför gattet in till Båtafjorden och storen revs efter att gattvågorna hade passerats, och vi tuffade för motor in till båtplatsen. Trots en stark sidvind gick tilläggningen utan några större problem efter att ha fått ta om det en gång så vi kom lite snett första gången. Mycket nöjda med en fantastisk segeldag packade vi ihop båten och begav oss hemåt.

Till nästa gång!

/Magnus


1 kommentar: