lördag 3 oktober 2009

Första äventyret!

Det var en strålande höstdag när vi igår em gav oss iväg till båten. Promenaden mellan parkeringen och bryggan kändes extra lång med all packning som vi hade med oss denna gång. Vi var ivriga med att komma iväg men vi stötte på problem när vi skulle starta motorn. Den vägrade att starta. Trolig orsak...vatten i bensintanken. Någon hade glömt att stänga locket till bränsletanken förra gången vi var ute. Efter att ha hittat en skuvmejsel fick vi loss bensinslangen in till motorn och vi tömde ut några liter i hopp om att få ut vattnet. Vi försöker starta motorn igen och nu funkar det...jippi....tills den dör igen. Denna gång är det ventilen under tanken som Magnus glömt att öppna igen efter tömningen. Testar att starta motorn igen och nu går den som den ska och snart är vi på väg.

Magnus sitter vid rodret och jag försöker läsa sjökortet...vilket visar sig inte vara helt enkelt...ett par gånger får vi chansa men vi klarar oss utan grundstötningar. Tur att vi har en båt som inte är så djupgående ; )

Nu går det rätt bra och vi börjar filosofera om vi ska försöka lägga till vid någon ö. Då händer nästa incident...det börjar ryka från ruffen!!! Motorbrand??? Vi stänger av motorn och efter en stund kommer vi fram till att det antagligen är vatten från kölsvinet som börjat koka. Vi bestämmer oss för att vända och försöka segla tillbaka. Medan vi försöker få upp förseglet och vända båten far både sjöräddningen och kustbevakningen förbi. Men vi behöver ingen hjälp!


Det är en helt underbart vacker kväll och det är en skön känsla att segla istället för att gå för motor. Magnus ger sig på att även få upp storseglet och efter en stund ser vi det välkända vegamärket och numret på vår båt hissas upp i topp. Nu går det riktigt bra ett tag och vi njuter av seglingen...tills vi upptäcker ett grund lite väl nära oss rakt framför oss. Vi missar även denna gång att gå på grund och de i motorbåten en bit bort kunde andas ut när vi passerar grundet med ett par meter till godo.

Precis innan vi kommer fram revar vi seglen och går för motor när vi ska lägga till (vilket går riktigt bra denna gång om inte annat på ett mer traditionellt sätt att lägga till). Nu är det nästan bleke och solen är på väg ner. Vi hjälps åt med att få på bomkapellet och sedan fixar Magnus till alla tampar och annat medan jag börjar fixa nere i ruffen. Vi äter lite middag bestående av en rissallad med en kall sås. Med en fallande temperatur ser vi till att få på oss varma kläder. Det blir en rätt fuktig luft inne i båten och temperaturen ligger på 12 grader. En gasollampa och några värmeljus får hjälpa till att hålla värmen. Det blir en tidig kväll, vi kryper ner i våra sovsäckar och somnar gott.


Under natten blåser det upp och det gungar en del. Vi är vakna en stund vid 5-tiden (Magnus är lite hungrig) men somnar om igen. Det blåser och regnar en del och det känns gott att sitta inne i det torra och äta frukost. Vi värmer vatten till kaffe och äter mackor med majonnäs, ost och köttbullar : )

Med lite mindre packning ger vi oss ut i ruskvädret och går tillbaka till bilen. Vi är nöjda med att vi inte låg ute i någon naturhamn under natten enligt den ursprungliga idén.

Vi ger oss av mot Kungälv för att att försöka montera isär vaggan vi köpt. Regnet minskar till duggregn och det visar sig inte vara så svårt att demontera vaggan. Nu kan vi bege oss hemåt...slut på båtäventyr för denna gång...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar