lördag 25 juli 2015

Hur man byter färg på akterstaget!

I dag hade vi tänkt att bege oss ut i några dagar. Vart visste vi inte riktigt, utan bara dit vinden förde oss. Vindarna i dag och i morgon var lite kinkiga så efter noga övervägande bestämde vi oss för att segla mellan de värsta vindstråken idag upp till en av våra favorithamnar, Skalla Hamn och lägga oss för kryssarklubbsboj. I morgon ska det blåsa till ordentligt och planerna var att ligga vid bojen när ovädret blåste över.
Men nu blev det inte så. Vi bytte färg på akterstaget i stället...och vi är tilbaka i Bua

Hur gick det till då?

Jo, vi gav oss av från Bua och då det blåste en del valde vi att bara segla för genua. När vi hade lämnat Båtafjordens trygga famn tog vinden i ordentligt med kuling i byarna så vi rullade in genuan en bit. Lotta satt rodret och styrde med den äran när lutningen stundtals rörde sig mot 25-30 grader. Och dessutom var det första gången vi seglade med sittbrunnstältet uppfällt. Lite klent...? Jo visst, men det regnade ganska så ordentligt så vi tyckte det var befogat. Och det var en lite märklig känsla att sitta och segla i kuling och regn, men ändå helt i lä...!

När vi närmade oss Malö så började vi förbereda oss för angöring och tyckte att det hade varit en fantastisk segling. Då hände plötsligt allting väldigt snabbt:
Vi hör en skarp smäll och båten kränger till. Ordentligt. Tanken som flög genom huvudet var faktiskt att kölen hade lossnat. Nu kan den ju inte göra det på vår bår men det hann jag inte rikitgt med att tänka. Efter att relingen hade legat under vatten ett par sekunder började hon räta på sig igen och samtidigt som ja tog över rodret från Lotta så ser jag att akterstaget ligger i vattnet bakom båten! Nu är goda råd dyra för att vi inte ska förlora hela riggen. Lotta startar motorn och lägger i växeln för att vi ska få lite styrsel i båten och ger sig sedan i kast med att fösöka rulla in genuan. Samtidigt försöker jag få båten på en något så när stabil kurs, men lyckas sådär. Den starka vinden tar tag i genuan och kastar in henne i en ny broach så vi får den andra relingen under vatten ett par sekunder. Vi vet inte säkert hur många grader båten lutade, men mätaren slog med all sannolikhet i botten.
Lotta fortsatte att försöka bärga seglet och med gemensamma krafter lyckades vi till slut.

Vi vet inte riktigt hur lång denna sekvens var, men mer än en minut var det nog inte, men oj vad intesivt. Men nöjda är vi ändå med vår insats! Vi råkade ju trots allt ut för något som många kanske aldrig gör och dessutom under ganska hårda vindar och grov sjö. Det kom helt oförutsett och vi måste upp i masten och se vad som egentligen gick sönder.
Men det väntar vi med till måndag när de värsta vindarna har lagt sig lite.

Vi fortsatte in till Skalla Hamn och funderade på hur vi skulle göra och kom fram till att det bästa är att gå tillbaka till Bua. Skulle det nu blåsa till ordentligt i morgon så är det bättre att riggen går överbord där än i en naturhamn, så nu har vi landat i vår gamla trygga hemmahamn igen!

Lotta har precis brassat käk så nu ska vi sätta oss ner och äta och ta ett glas vin och bara ha det gött!


Erfarenheter:
ALLTID ha en telefon i ett vattentätt fodral
ALLTID ha luckan till ruffen stängd under segling i någon så när vind
Kolla hur riggen mår och att det inte sitter ringar som utan saxsprintar som låsning.
Veta var bultsaxen ligger
Det var något mer, men det kommer vi inte ihåg...

Å sedan lade vi till med vår nya bästa kompis, Ankan! Mer om dett någon annan gång!

Lite bilder från dagen:

Flaggan avslöjar att det blåser en del, men vi sitter i lä!

Nästan 25 graders lutning...

Kolla, där var den ju! Den svenska sommaren!

Ett akterstag på helt fel ställe.

Glasögonen var hungriga!

Vår nya kompis, Ankan!

Nöjd med dagens tur!

Kolla vad bra han är, Ankan!

Här brassas det käk i stora lass!

Till nästa gång!

/Magnus

P.S.
Vadå byta färg på akterstaget???
Jo, vi säkrade upp riggen med storfallet...så nu är inte akterstaget en silvrig rostfri stålvajer uten en svart dyneemalina!
D.S.


1 kommentar:

  1. Ni har sådan tur i oturen! Vilket jag är glad över. //S

    SvaraRadera