söndag 3 augusti 2014

Dag 17: Regn, sol och sälar, Onsala Sandö - Bua

För första gången denna resa vaknar vi upp till regn! Efter koll på väderprognoserna valde vi att ge oss av direkt. Åskoväder ser ut att vara på gång söderifrån och vi vill hinna in till Bua innan det i så fall brakar lös. Vi fixar till det sista med gummibåten, lägger ifrån och Magnus styr oss ut från viken. Jag kokar kaffe, Noel brer mackar och Rasmus håller Magnus sällskap uppe i sittbrunnen. Frukost får bli under gång och det funkar bra det med.

På vägen hemåt möter vi, efter sundet vid Malö, en del vågor men nu har killarna fått sådana sjöben att det inte bekommer dem det minsta. Mer lite kul att det kittlar till i magen när Lina tryggt följer med vågorna. Givetvis måste vi hälsa på sälarna, denna gång låg de på Norra Ledskär.

//Lotta

Efter att ha glidit in i gattet vid Bua Fyr började det kännas på det där märkliga sättet som det gör när man har varit borta länge och kommer hem igen med en hel hög med nya intryck i bagaget. Man lägger blicken på andra saker än vad man brukar och saker och ting ter sig en smula annorlunda. Tilläggningen går fint nu när vi har fått lite mer båtvana och killarna hjälper till framme på däck och håller ordning på fören. Lina II glider hemtamt på plats och vips så ligger vi fast vid land igen, med en lina i varje hörna.

Vi lägger upp en liten planering för vad vi ska göra innan hemfärd och den lyder "fika, spela kort, städa, spela kort". Det funkar fint fram till sista partiet kort spelas. Då låter det helt plötsligt "fvovffs" från någonstans och sekunden efter startar tryckvattenpumpen. Snabbt konstateras att vi förmodligen har fått en vattenläcka någonstans. Jag ger mig raskt ner i ruffen men i och med att Rasmus hade hört ljudet i sittbrunnen kommer det förmodligen inte från toaletten, så misstankarna går till slangarna runt varmvattenberedaren i motorutrymmet. När vi lyfter på luckan som täcker detta utrymme förvandlas sittbrunnen (med uppfällt sittbrunnstält) snabbt till en bastu som till och med finnarna skulle vara avundsjuka på! 40 liter 85-gradigt vatten pyser så sakteliga ut genom ett litet hål i en slang...
Vi pystade på lite kallvatten för att sänka temperaturen i beredaren en smula, och sedan stängde vi luckan igen. Det var ingen fara på taket, max kunde cirka femtio liter vatten rinna ut och hamna i kölsvinet och Lina klarar mycket mer än så. Men lite nöjda var vi ändå, för vi hade ju fått ett litet äventyr, och vad är en dag utan äventyr!

Därefter bar det av hemåt till Tofta igen!

//Magnus

Nedan lite bilder från dagen:


Noel brer frukostmackor för glatta livet!

Gott att kunna ha kapellet uppe när det regnar, större delen av sittbrunnen håller sig torr.

Sälarna vid Norra Ledskär

Rasmus står beredd med båtshaken när vi glider in i hemmahamnen.

Många kortspel blir det...

Det läcker där nere någonstans.

Kolla, där var läckan! Liten men naggande god!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar