tisdag 28 juli 2015

Ris och ros och mycket fix!

Efter en pausdag i går, så gav vi oss på nytt i kast med vårt avslitna akterstag. Efter att ha hissat upp Lotta i masttoppen för att kolla hur skadorna såg ut, ringde hon runt och hamnade hos Getteröns riggarverkstad, där en mycket servicemedveten Michael Dittner svarade. Han hjälpte oss att hitta rätt i riggdjungeln och kunde berätta för oss att med ledning av de bilder Lotta mailade honom så var akterstaget med all sannolikhet felmonterat. Detta gjorde oss lite irriterade då ett brott på akterstaget i vårt fall slutade lyckligt, men kan i värsta fall sänka en båt. Och den som senast riggade båten var Malövarvet då vi hämtade den förra våren. Något som vi betalade dyra pengar för, då vi ville att det skulle bli rätt. Vi tänkte maila till Malövarvet och berätta för dem vad som hänt men hittade inte ens en mailadress...Men, men Michael hade rätt sorts riggbult hemma så det var bara för oss att hämta den i receptionen på deras hotell Strandgården, som de driver vid sidan om riggarverkstaden, Tack för hjälp, säger vi!

Lotta uppe i masten för att besiktiga skadorna.

Den här bilden skulle vi vilja visa för Malövarvet. Akterstaget har suttit i aluminium-niten som är avsedd att stabilisera konstruktionen. Den håller inte för ett akterstag under pressen från en kuling vilket visade sig i lördags. Niten har gått rakt av...Bakom ses hålet där en 14 mm riggbult ska hålla akterstaget.
Efter  att ha hämtat riggbulten skickades Lotta upp i masten en andra gång med hjälp av vår nya båtgranne Christoffer, som ska ligga på vår styrbordsida med en Brofjord 36. Hon hade med sig diverse verktyg upp och efter några minuter satt allt som det skulle!



En selfie från masttoppen!
Här satt det en TV-antenn innan, men den rök nog all världens väg när akterstaget gick av.
Översiktsbild med Klara och Niklas Gecco 39 bredvid

Så här ska det se ut. Vi kanske skulle mala bilden till Malövarvet.




Efter det monterade vi akterstagets nedre del i sitt fäste och satte dit ordentliga saxpinnar i stället för de ringar som suttit där innan. Sedan var det bara att spänna upp staget och hoppas att allt höll ihop!
 
 
 
Riktiga prylar sätts på plats.
 
 
 
 
 
Akterstaget spänns upp

Kolla så rakt och fint det blev!
 Sedan gavi vi oss på att spänna upp hela riggen med Seldens tumstocksmetod. Då masten blev helt sne efter att vi hade följt den så modiiferade vi den lite och sedan blev allt spikrakt och gör bra! Då Niklas i Gecco 39:an hade blivit inspirerad av att se Lotta åka upp och ner i masten skulle han också upp i deras så mellan riggspnningarna assisterade vi Klara med att hissa upp honom. Vevmusklerna kommer nog att kännas lagom sköna i morgon! Riggen blev riktigt bra, och vi är sugna på att komma ut och segla i morgon och känna på henne. Som sista sak för dagen så gav vi oss på att laga lagningens lagning, som efter undesökning med läcksökningsspray visade sig vara boven i att gummibåten inte kunde hålla tätt. Nu håller vi tummarna! Tredje gången gillt för samma skada...



Hmm...ska det bubbla så här mycket av läcksökningssprayet...


Niklas långt upp i deras mast....

Jag och Klara firar ner honom efter uträttat värv.
Sist med inte minst så fick vi underhållning då vår nya båtgranne kom med sin Brofjord 36. Hans motor funkar inte så bra så han bogserade den till båtplatsen med hjälp av två gummibåtar! Men det gick alldeles utmärkt!

Tur det inte blåste så mycket idag!
Till nästa gång!

/Magnus



 

1 kommentar: