söndag 5 juli 2015

Fladen -äntligen!

Vi vaknade upp i Skalla hamn i morse och efter att ha fått köra loss ankaret från botten så styrde vi ut mot Malö. Vindstyrkan visade sig vara noll och intet så vi lät motorn vara igång och övergav våra planer på att segla norr om Malö och Nidingen, för att i stället sätta rak kurs mot Fladen fyr. Nu idag skulle vi äntligen komma ut till denna fyr som gäckat oss varje gång vi hade försökt att närma oss den. Det kunde inte bli bättre förutsättningar, havet låg nästan kusligt lungt. Det var i och för sig ordentligt varmt och fuktigt, med tillhörande dis, och vissa farhågor om åska, men det oroade oss inte. På väg mot Fladen såg vi tumlare fler gånger på en och samma dag än vad vi totalt sett har gjort tidigare, och de är lika facsinerande varje gång. Även öronmaneter såg vi i kollosala mängder, det måste ha varit någon form av kläckningsdag för dem, för det var tusentals av dem som vi tuffade förbi. Efter några timmar så närmade vi oss till slut vårt mål, Fladens fyr. Tre båtar till gjorde oss sällskap, och det var en riktig högtidsstund när vi rundade fyren på västra sidan! Efter många kort så vände vi fören in mot kusten och Bua fyr. Och det vindfattiga och varma vädret följde efter. Ytterligare ett par timmar senare, med ytterligare möten med tumlare, denna gång på riktigt nära håll, så styrde vi in mot gattet i Bua. Lotta stannade upp båten och övade lite backning innan vi tog oss in i hamnen. Efter en lyckad tilläggning möttes vi av en tryckande värme och den nya badbryggan kom väl till pass och vi satt en lång stund på badbryggan och dinglade med benen. Svalkan gjorde riktigt gott! Värmen gjorde att vi inte orkade ta oss gör något vettigt förutom att slöa i värmen, svalka oss med en öl eller två, äta lite ananas och nötter och ta en sväng bort runt bryggorna där vi synade en Najad 570, en nätt lite skapelse för 15,5 miljoner...Nä, då håller vi oss nog till Lina 2. Vår gamla båtgranne Hasse låg igen på sin plats. Det visade sig att han hade haft en tråkig sejour med ett glapp i kölen som den gamle ägaren visst hade glömt att nämna och när han skulle laga skadan på varv, så visade det sig att varvet hade klara drag av "Macken" och Roy och Roger...tråkigt, tråkigt.


Havet ligger blick stilla när vi ger oss iväg.


Maneter i tusental!


Fladens fyr dyker upp i diset.

Vi närmar oss...
 
 
 
Lotta lotsar oss med säker hand närmare fyren.

Här är den, Fladens fyr!

Bildbevis på att vi har rundat fyren på utsidan. Egentligen ingen märkvärdig bedrift, men den har gäckat oss så länge att det är det för oss!

Skön avslappnad nöjdhet på väg in mot Bua.



Ett sjömonster dök upp från havets djup och tog denna bild och mailade den sedan till oss så vi kunde lägga ut den här. Eller...

Här tog monstret en till fast lite mer framifrån...eller vad är det egentligen ni ser????


Nä, nu får det vara slutskrivet i värmen, så till nästa gång!

/Magnus

3 kommentarer:

  1. Man får gratulera till att ni äntligen har lyckats nå Fladen!!!!! Väldigt fin bild med spegelblankt hav. //S

    SvaraRadera
  2. Undra vem sjömonstret var .

    SvaraRadera