lördag 6 september 2014

Mat och matlagning ombord

Det har gått ett antal veckor sedan vår härliga segelsemester och nu försöker vi samla ihop alla våra idéer och intryck och planera inför framtida äventyr. Efter röjet i båten strax efter vi kom hem då vi rensade ur det vi inte kände var nödvändigt och hittade nya bättre förvaringsplatser för en del saker så har vi fortsatt att förbättra och komplettera. Mycket bärande av saker till och ifrån båten har det blivit (då känns sträckan från bilen ända längst ut på båtbryggan extra lång…) men för varje gång så kommer vi lite närmre målet att ha allt det vi behöver för att bara kunna kasta loss och segla iväg ; ) På hemmaplan har Magnus tillbringat flertalet timmar i garaget för att tillverka en egendesignad anordning så vi kan ha grillen på utsidan av pulpiten så slipper vi ta oss iland varje gång vi vill grilla. Den sitter nu på plats med enbart ett par mindre justeringar innan den är helt perfekt!
 
Nu till det som var huvudtanken med detta inlägg - MAT! 
Tänkte jag skulle försöka skriva ner lite av de erfarenheter som vi fick under vår semester angående mat och matlagning. Vad som fungerade bra, mindre bra och lite annat. Vårt kök är ju utrustat med ett 2-lågig gasolkök med ugn och vi har kylskåp och tillgång till varmt vatten. Under vår tid med Lina I utan vare sig ugn eller kylskåp så fick vi in en vana vid det men nu har vi kunnat tänka om och matlagningen blivit mycket enklare. Att laga mat under tiden vi seglade var inga problem, även vid rejäl sjögång fungerade det. Enda ”olyckan” var när jag skulle hälla upp kaffe på en termos då en våg gjorde att jag skvätte kaffe över handen.
 
Frukost:
Oftast blev det kaffe eller te (då hällde vi upp kaffe alt varmt vatten på termos så vi kunde ha det även senare på dagen) Till detta åt vi smörgås med ost, rökt pålägg (skinka och medvurst) eller marmelad. Det grova rågbröd som jag äter (p g a veteallergi) klarade sig utmärkt men det ljusare brödet visade sig mögla fortare än det gick åt. Nästa gång vi seglar ut kommer vi välja lite andra brödsorter samt förvara det mer svalt och lufttät för att se om vi kan få det att hålla lite längre. Ett alternativ är att köpa vakuumförpackat bröd. Med detta lyxade vi till det några gånger. Inte alls dumt med nygräddat bröd vars doft spred sig i hela båten. Ibland blev det även juice till frukost, vilket vi blandade till från koncentrerad juice på tetra och det som inte gick åt till frukosten hällde vi upp på en flaska och förvarade i kylen.   
 
Lunch:
Blev lite olika beroende om vi var på väg eller låg still i någon vik. Olika former av mackor var vanligast då vi förflyttade oss eftersom det är smidigt och lättare att äta med en hand för den som styr. För att göra mackorna lite mer mättande kunde det bli rester av t ex kyckling eller annat kött som pålägg som ihop med t ex ägg, lite grönsaker och ev någon rörr. Då kunde det bli som en hel middag. Enkla ostmackor är inte heller fel om det behövdes något ätbart snabbt.
Sallader är även det smidigt att äta med en hand. Oftast är basen ris (eller ris till mig och pasta till övriga) och sen går det att blanda ihop vad man har till hands. Om de färska grönsakerna börjar tryta finns det mycket på konserv/tetra som är användbart t ex gröna ärtor, majs, soltorkade tomater, oliver m m. Olika typer av bönor och ärtor skulle också vara ett alternativ. En kall sås på gräddfil (eller något liknande) är gott till. Färdiga kryddblandningar finns både på påse eller så har man med sig sina favoritkryddor och blanda själv.
Färdiga soppor bara att värma i kastrull, gott med en knäckemacka till. Vi är förtjusta i gulaschsoppa och ärtsoppa, den sistnämnda gärna med en blick senap i ; )
 
Middag:
Här går det att variera desto mer och göra det mer eller mindre komplicerat. Vi försöker hålla oss till det lite enklare, det händer ju att man är rätt trött mot slutet på dagen och helt enkelt inte orkar göra all mat från grunden. Några menyförslag kommer här:
*Matjessill med kokt potatis, hackat ägg och gräddfil…kan det bli mer somrig mat???
*Köttbullar med ris eller pasta och grönsaker (det finns helt ok färdiga köttbullar som dessutom kan bli gott att ha i sallader eller på macka)
*Burkskinka med potatis, en kall sås, grönsaker och ”crème de balsamico” (många säger att burkskinka är som kattmat men med rätt tillbehör och sittandes i en båt kan det bli en riktig läcker måltid ; )
*Grillat i alla former, både kött, fisk och grönsaker. Överblivna potatisar kan delas och grillas som tillbehör, riktigt gott. Förkokta rödbetor som halveras och grillas är ihop med fetaost så gott att det går att ätas som en egen måltid, eller ihop med något grillat kött.
*Pastasåser av olika slag (eller rissås som det blir för mig). Med crème fraiche som bas är det extra enkelt, bara att tillsätta det som man vill ha i. Tonfisksås blir gott med t ex soltorkade tomater alternativt med paprika och rödlök. Skinksås går att göra på rökt skinka eller på burkskinka. Även i denna sås förhöjer soltorkade tomater såsen. Färdiga köffärssåser går att piffa till. Jag testade med att tillsätta lite matgrädde, färska tomater och lite mer kryddor. Färdiga tomatsåser kan likaså dom göras lite roligare, bara fantasin sätter stopp.
*Egn pyttipanna på överblivna potatisar, köttbullar, korv och lök
*Pulled pork (finns färdig vakuumförpackad, helt ok smak och som bara värms i ugn). Gott ihop med coleslow, ris, majs och sallad.
 
Det krävs lite planering för att ingen mat ska hinna bli dålig, att äta det i ”rätt” ordning. Denna resa tog vi med frysta kycklingfiléer som fick tina i kylskåpet och som sedan fick ätas upp inom de nästkommande dagarna. Sen blev det inte kyckling mer på resten av resan och det var något jag kunde sakna lite. Så länge allt förvaras rätt och inte får ligga framme i värmen mer än nödvändigt så går det att förvara i kylen lika länge som om det hade varit i kylen hemma. Och med ett välfyllt skafferi så kan man klara sig länge utan att behöva fylla på förråden. Under vår segling i somras stannade vi efter nio dagar på havet till i Lysekils gästhamn en natt och då passade vi på att fylla på kylen med färskvaror och med mer bröd och vatten.
 
Här kommer en förteckning av vad vi hade med oss då vi lämnade Bua hamn:
Skafferi
Kryddor (salt, peppar, curry, paprika, persilado, dill och basilika)
Te/kaffe
Koncentrerad juice på tetra
Vit balsamvinäger
Rapsolja
Oliver
Knäckebröd
Vanligt bröd i olika former bl a vakuumförpackade småbröd
Riskakor
Kakor och kex
Mjukost på tub
”Varma koppen”, både matiga och fruktiga
Ris/pasta/potatis
Morötter
Soltorkade tomater
Majs på burk
Majskolvar, vakuumförpackade
Förkokta rödbetor, vakuumförpackade
Tonfisk på burk
Skinka på burk
Pilsnerkorv på burk
Ärtsoppa på burk
Gröna ärtor i tetra
Tomatsås i tetra
Gulaschsoppa i glasburk
 
Kylskåpet
Smör
Skinka/medvurst
Marmelad
Ägg (2 storpack)
Matgrädde/crème fraiche/gräddfil/matyoghurt
Matjessill
Köttbullar
En mörad fläskytterfilé
Grillkorv
Frysta kycklingfiléer
Pulled pork
Coleslow
Tomat/gurka/paprika/citron/sallad/lökar i olika färger
Ketchup och senap
 
Övrigt
Kolsyrat vatten Vi har valt att inte dricka vattnet ur vattentanken, det vattnet används till matlagning, disk m m.
Frukt i forma av melon och äpplen
Russin
Mörk choklad
Jordnötter
Lördagsgodis till barnen
En box med rödvin och ett flak öl till de vuxna
 
Sammanfattningvis så är vi nöjda med vad och hur mycket vi hade med oss i matväg. Inte mycket fanns kvar i skafferi och kylskåp när vi kom tillbaka till Bua och förutom en del brödskivor och några morötter så hade vi inte haft något svinn på mat under tiden vi var ute. Ett av killarnas stora bekymmer innan seglingen var hur det skulle gå att inte kunna äta glass på en hel veckan. Men...vi började med att äta glass det sista vi gjorde innan vi seglade iväg från Lysekil (där de hoppade på resan) och sen fick det bli glass direkt när vi kom hem till Bua. Men...vid Smögholmarna kom det en liten "glassbåt"...så vi kunde köpa glass en gång under resans gång. Vilken lycka!
 
Imorgon hoppas vi på fint väder och en tur ut på havet igen...på återseende!
//Lotta
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar