Tänkte på att det faktiskt bara är nio dagar till vi ska ge oss iväg och då sög det till lite i magen. För många är det ingen stor grej det vi ska göra, men för oss är det ett äventyr i raden av många! Det blir första gången vi seglar så långt, första gången vi nattseglar och inte minst, första gången vi släpper land...kryptiskt? Kanske...ett inslag kommer att heta "Släppa land", ni får läsa där om vad jag menar.
Men tillbaka till förberedelserna. Vi åkte ner till Bua efter respektive jobb. Jag hade med mig de sista prylarna till slingerkojen, så vi började med det.
Vi hade klurat ut en lösning för upphängning av slingerkojen som vi nu skulle testa. Den bestod av att skruva in en skruvmuff i mahognyn i båda ändar. Därefter skruvades en M5 skruvögla fast i skruvmuffen. I öglan krokades därefter en vantskruv modell mindre fast och vårt gamla storfall som skadades när akterstaget gick av förra året fick ett nytt liv som slingerkojslina när det taglades fast i vantskruven. Samma visa fast omvänt i andra änden av linan och sedan var det klart! Oj, vad bra det blev! Tror vi i alla fall, vi får väl se när vi ska sova där första gången det gungar till ordentligt!
|
Bygget påbörjas... |
|
...vantskruven krokas i och linan står på tur... |
|
Till sists träs tyget över linan. |
|
Slutresultatet blev väldigt lyckat, tycker vi! |
|
Vad döljer sig bakom lakanet??? |
|
Jo, vår lilla finess. Vantskruven gör att vi kan spänna upp linan alldeles lagom. Linan är inte taglad ännu, men en liten stund efter att kortet togs så var den det. |
|
Lotta i taglartagen! |
Efter detta gav vi oss på Seinfallen med vår nyinköpta flagglina. Vi har testat med lite klenare lina tidigare, men det har inte hållit så bra. Så jag vevade upp Lotta till första spridarparet så hon kunde trä i linan i öglorna.
|
Lotta tar chansen att se ner på mig... |
|
...och snart vajar flaggorna på från styrbord seinfall. Överst sjöräddningen med kryssarklubben i mitten och längst ner årets bojflagga. |
Till sist monterade vi Jackstayerna eller däckbanden på ren svenska. Då de är till för att fästa livlinan i när vi ska fram på fördäck under segling så känns det bra att ha dem på plats. Vi funderade lite över fästpunkter och monterade sedan ihop dem från för till akter.
|
Babords aktre ände fästes i en ring där det förut satt ett block som vi aldrig fattade var det var till för. |
|
Styrbords aktre fäste hamnade runt pushpiten, vi tror att det ska hålla. Tur hade jag som hittade en schackel tillräckligt stor för 25 mm- rören! |
|
I fören fick båda banden dela på fästet, och samsas med förstaget. |
|
Måste ju prova om det håller...shåre köttfärs om du frågar de yngre i familjen...:-). |
Så, med en känsla av att ha kommit lite längre i förberedelserna var vi nöjda med dagen. Till i morgon ska vi försöka att hitta bokstäverna till jollen, vilka vi har lyckats slarva bort. Oavsett om vi hittar dem eller inte så åker jollen i plurret i morgon, jag är ivrig att se om motorn funkar i år igen. Trots att det är tredje året vi har den så har vi inte kommit upp i de tio timmars drifttid som krävs för att lämna in den på sin första service...
En sak till, när vi kom ner till Bua idag så var våra båtgranar, Stefan och Susanne på Bavaria 34:an Argo, borta. Enligt vår andra båtgranne hade de lämnat efter lunch. Vi önskar dem lycka till på sin resa till Karibien! Följ gärna deras resa på
www.argo.nu!
Tills i morgon!
/Magnus
När vi havskappseglar eller gör längre överfarter är det bra med mat som man enkelt kan värma i ugnen tex lasagne, piroger, inbokade pizzor etc.
SvaraRaderaViktigt även att alla dricker ordentligt, det är lätt att bli uttorkad. Bra om alla har en egen flaska så man vet hur mycket vätska man fått sig.
/Lars
Vattenflaskor har vi tänkt på, det är väldigt lätt att glömma att dricka tillräckligt har vi märkt av. Lättlagad/lättäten mat har vi funderat en del på och det är ju bra med sådant som enkelt kan värmas i ugn. Denna gång försöker vi oss nog på sådant vi inte behöver värma i första hand, färdiga matiga sallader, wraps och nötter/choklad/energikakor. Eftersom jag är begränsad i vad jag kan äta och inte vågar riskera att magen börjar krångla mer än vanligt så måste jag tänka till lite extra.
SvaraRadera//Lotta