söndag 28 februari 2016

Göta Kanal, Planering 2, Rutten Ben 2 och 3

Här kommer lite mer planering:
När vi lämnar Karlskrona har vi avverkat cirka 240 sjömil och har cirka 190 kvar. Drygt hälften alltså! Kanske inte så mycket för riktiga sjöbjörnar, men det mesta vi har seglet hittills!

Ben nummer två ska alltså gå från Karlskrona till Mem. Lotta sa precis att hon gärna ville segla på insidan av Öland. Det såg dj-vligt grynnigt ut, men vi får väl hålla oss i farleden...:-).

Så, här är det inte lika självklart hur vi ska segla. Ska vi mösa oss uppåt eller speeda på och ägna tid i skärgården utanför Söderköping?
Ska kolla in kartan så får vi se.

Eniros mätning av distans är såååååååå tröööööög. Höll på att kasta ut datorn. Försökte mäta diverse sträckor mellan Karlskrona och Mem och lyckades sådär...

Men...det jag kom fram till var att det var ungefär 85 sjömil mellan Karlskrona och Sandvik på Öland och ytterligare 95-100 mellan Sandvik och Mem. Men skärgården utanför Söderköping börjar ju långt innan dess...så vi behöver ju inte segla ända till Mem på en dag.
Tanken just nu är alltså att inte göra någon mer nattsegling utan ett ben till Sandvik och nästa till någonstans i skärgården utanför Mem.

/M.

Edit 2016-02-29

Fick till slut ut plottarna för hur vi hade tänkt oss:

Ben nummer 2. Karlskrona till Sandvik på Öland.
Ben nummer två hade vi tänkt oss en ganska lång dagsegling från Karlskrona till Sandvik på Öland.
Av någon anledning blev denna bild sämre än den förra, men sträckan ska vara 86 sjömil. Räknar vi 5 knop i snittfart så tar det 17 timmar så det vill till att vi kommer i väg tidigt på morgonen. Kommer vi iväg klockan 6 så är vi framme vid 23. Hmm...kanske ska tänka om, det kanske är att komma fram lite väl sent.

Ben nummer 3. Sandvik på Öland till skärgården utanför Söderköping.
Ben tre vet vi var det börjar, men inte riktigt var det slutar. Därför la jag slutet någonstans i skärgården utanför Söderköping och så får vi se vad det blir. Det är i alla fall drygt 70 sjömil, så 14 timmar kan det nog ta. Den känns som läge att återigen sticka tidigt.

Nu när jag tänker på det så är frågan om vi inte tar en tredje nattsegling om förhållandena är bra, i stället för att komma in sent som attan i två hamnar. Vi får se, det är mycket som vi inte kan påverka som avgör detta. Typ vädret.

I övrigt så känns det mer och mer spännande allteftersom vi planerar. Det ska bli riktigt roligt att ge sig av!

/M.

P.S.
Kollade hur bilderna blev och det går ju inte att se någonting, ska nog försöka få till nya...
D.S.




5 kommentarer:

  1. Hej!
    Har fått din adress av Lennart Rose´n som är min sons svärfar. Vi bor i Nynäshamn och seglar mycket på ostkusten söderut. Det finns en fin inre led från Karlskrona du skall ta. Sedan har du massor av fina gästhamnar att besöka och att gå innanför Öland är självklart och inga som helst problem. Hör av dig så kan jag tipsa dig om leder och gästhamnar såväl som naturhamnar. När du nu seglar på ostkusten skall du inte bara passera alla fina ställen.
    Hälsn.
    Ove Jansson
    Malö 106 Voyager

    SvaraRadera
  2. Hej Ove!
    Vad glada vi blir! Vi får nog tänka om när det gäller hur snabbt vi ska ta oss norrut med sådana tips tillgängliga. Vi återkommer gärna när det närmar sig! Om du har möjlighet så hälsa gärna till Lennart och Madelaine, det var de som gjorde vår dröm möjlig! /Magnus och Lotta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skall hälsa till dom. Jag har också varit på besök i er båt när dom hade den i Kungsviken. Ser att ni är med i Malöklubben. Där hittar ni vår mailadress om ni vill ha lite tips. Vi kommer själva att segla söderut till Danmark i sommar med start i början av juni.

      Radera
  3. Om ni tänkt att ta er så snabbt som möjligt till ostkusten så fundera på att ta med en eller två personer extra ombord och segla dygnet runt med vaktschema.

    Vill ni däremot uppleva så mycket som möjligt så räkna med 5-6 veckor för att ta er runt utan stress. Det går att göra på 4 veckor men då måste bla vädret vara gynnsamt.

    Med nuvarande plan/rutt så missar ni ju många fina ställen som Anholt, Öresund, Köpenhamn, Ystad, Utklippan, Karlskrona skärgård mm.

    /Lars

    SvaraRadera
  4. Hej Lars! Vi har funderat mycket över hur vi ska lägga upp rutten, och det som begränsar är de få veckor vi har till förfogande. I år ligger fokus på att stanna till i Karlskrona (Lottas släkt bor där)innan Göta kanal och i stället ta en tur nästa år till bland annat de ställen du nämner. Speciellt Christiansö och Utklippan är vi nyfikna på! Köpenhamn har vi nog inte tänkt på, så har du tips om det så hade det varit skoj att segla in i en storstad! /Magnus

    SvaraRadera