fredag 18 april 2014

Kungsviken till Bua via Vallda Sandö del 1

Oj, vad mycket som hänt sedan i förrgår kväll!

Det började med att ett helt gäng dök upp i Kungsviken. Sällskapet bestod av Sussi, Andreas, Mikael, Fanny och Matte. Vi satt och tjötade en stund innan de som inte skulle segla med var tvungna att ge sig av söderut igen. Därefter dröjde det inte länge förrän vi sov som stockar i respektive hytt. Det skulle bli intressant att testa hur båten fungerade med gäster i akterhytterna!
På morgonen var pirr i magen-faktorn hög hos alla som skulle med på resan. Jag och Lotta har en del gamla spöken från Vega-tiden som vi hoppas komar att försvinna efter en tid med Malön, till exempel att vi ska få ett bättre förtroende för motorn än vi fick för motorn i Vegan.
Tidig morgon med lite frukost innan avseglingen.
Sussi klädd för kyligt väder, med den obligatoriska kepsen och det obligatoriska leendet!
Vi är också redo för avfärd. Vi ser ganska lungna ut!
Andreas har fått på sig seglarstassen!
Sista kollen att allt är på plats.
Lotta lägger loss aktertampen. Nu är det nära!
Bilden tagen precis när vi lämnar bryggan. Blir det mer fokuserat än så här???
Lotta håller koll på fördäck.
Vi tuffar förbi Dans Malö 96:a
Efter att ha besökt toaletten en sista gång så lämande vi Kungsviken strax efter 9 på fredagsmorgonen. Vi vek av västerut och passerade Malö Strömmar där vi lyckade pricka en ruggig medström. Det riktigt forsade om farledsmärkena! Det är en väldigt vacker del av skärgården och en tur igenom den kan rekomenderas starkt.
Mungiporna är på väg uppåt efter att den första anspänningen har släppt!
Lotta har tagit över rodret och jag kollar autopilotens delar...
...medan Sussi och Andreas har bänkat sig på de mysiga platserna under targabågen.
Malö strömmar! Smalt men ändå lättseglat.
Och vackert!
Någon som är helt nöjd med tillvaron!
Strömmen var stark denna morgon. Som tur var hade vi medström...
Vi passerar Ellös...
Efter att ha kommit ut till Härmanö så bestämde vi oss för att följa farleden på östra sidan av Härmanö, dels på grund av att det är vacker skärgård att färdas igenom men också beroende på att det blåste 10-12 sekundmeter och vi var inte så pigga på att testa en för oss ny rigg i dessa vindar. Detta visade sig dagen efter vara ett klokt beslut. Så vi tuffade på södet ut för motor och tog oss ner mot Mollösund och Kyrkesund.


...och Gullholmen
Andreas stog en hel del vid rodret, en syssla han skötte med den äran! Det var skönt för mig att slippa stå vid rodret hele tiden, utan nu kunde jag ju skutta omkring till olika paltder på båten och känna i hur det kändes med vår nya båt. Och det kändes nästan för bra!

Andreas styr skutan med stadig hand!
Flaggan vajar stolt över vattnen!
Nogrann navigering krävs i trånga farleder i okända vatten.
Fokuserade utkiker...!
Lite mer avslappnat när vattnen öppnar sig.
Vi närmar oss Mollösund.
Vi glider förbi Mollösunds gästhamn.
Tur att det fanns lite filtar att tillgå, dagen var inte den varmaste.
Tänk om inte märket hade funnits där och om vattenståndet skulle varit 30 cm högre...
I Kyrkesund stannade vi till och Lotta svängde ihop en komplett påsklunch med sill och lax och allt. Att vi alla var en smula frusna gjorde inte så mycket. Det är en speciell känsla att sitta i ett så klassiskt fiskeläge som Kyrkesund och avnjuta en påskmiddag i vår alldeles egna båt!
Efter lunchen bestämde vi oss för att förtsätta gå för motor av samma skäl som ovan, och då gick förden via Rönnäng och Marstrand. På Marstrand ligger en hel del fina båtar, men just när vi passerade lämnade vissa båtförare en del övrigt atrt önska när det gäller att visa hänsyn och hålla god kommunikation på sjön. Vi hoppas att det inte var representativt för alla båtförare i Marstrand...

Helt magiskt...en komplett påsklunch uppdukad i Malöns inre i Kyrkesund.
Vi lägger ut från Kyrkesund
Luriga grynnor finns överallt. Vi är glada för dem som är utmärkta...
...vilket denna inte var.
Vi väjde för Gratitude, ett av kryssarklubbens skolfartyg, och tillika systerfartyg till Tibnor som jag seglade på i slutet av 80-talet. Finns det vackrare segelfartyg???
Vi närmar oss Marstrand. Fästningen syns i bakgrunden.

Efter Marstrand så är skuttet inte långt till Göteborg norra skärgård och efter en stund dök Rammens välkända siluett upp framför stäven. Vi fortsatte söderut och nät vi korsade Rivö-fjorden (Göteborgs hamninlopp) så byggde molnen upp sig och det kom några regnstänk. Vi tittade längtansfullt västerut och såg den blå himlen ut över havet. Efter att vi hade vikt av söderut igen och påbörjat resan genom Göteborgs södra skärgård så blåste molnen bort och solen lyste på våra ansikten.

Solen lyser på Älvsborgsbron.

Sussi skiner i kapp med solen! 


På väg genom Göteborgs södra skärgård. Göteborgs hamninlopp i bakgrunden.
Vår ursprungliga plan var att stanna för natten vid Styrsö Bratten, men när vi kom dit så bestämde vi oss att fortsätta ner till Vallda Sandö för att ha kortare sträck att avverka i morgon så att chansen att segla ökade. Resan ner till Vallda Sandö tog ungefär 1,5 timma och under den tiden putterde vi bland annat förbi Fjordholmarna, samma ställe som vi låg inblåsta på ett par dagar efter Tjörn runt för två år sedan (se tidigare i bloggen).


Andreas styr oss förbi Donsö huvud och Fjordholmarna.

Jag styr in mot Vallda Sandö när solen börjar gå ner.
När vi kom fram till Vallda Sandö blev ivern efter mat stor, och grillen åkte fram samtidigt som tjejerna diskade och fixade tillbehören. Vi åt som tokar då aptiten är stor efter en hel dag på sjön och trötta som tokar slocknade vi fort efter att faten hade tömts.
Jag tror att alla var nöjda med dagen som varit och alla nya intryck vi hade fått.
Full fart på grillen på bryggan vid Vallda Sandö.

Malön har lagt sig till ro vid bryggan efter att förtjänstfullt ha transporterat oss hela dagen.
Solen går ner över Kattegatt.
Vi var så hungriga så vi inte hann ta något kort på middagen. Dock hann jag plåta vad som sker med moderna människor efter middagen...Visst ser det modernt ut...!

Till i morgon!

/Magnus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar