lördag 28 juli 2012

Nya äventyr

Torsdag-Fredag 26-27/7.

Vi hann knappt hem så ville vi ut igen. Killarna var pigga på att återvända till N. Horta och att övernatta. Så efter lite vila, proviantering och packning så återvände vi till Bua i torsdags em. Vi tuffade ut i hamnen och hissade båda seglen. Inte mycket till vind (3 m/s) men vi fick rätt om fart ändå. Vi seglade lite NV innan vi slog och styrde mot N. Hortas östra sida. Solen sken och värmde på bra, vilken underbar sommardag!!! Vi tog ner storseglet och gled sakta fram med bara genuan medan vi spanade efter en bra övernattingsplats. Vid sydspetsen startade vi motorn och rullade in genuan och kollade in sysidan men övergav den tanken rätt fort och återvände till ostsidan. Vi la till i en liten vik som såg fin ut och det visade sig att det var precis att vi kan ligga där när det är lågvatten. Ett par gånger fick vi justera tamparna allteftersom vinden vred lite på sig för att inte slå i mot botten. På land fanns flera dubbar och en ring att förtöja i. Vid tilläggningen hoppade Magnus iland och landade illa på ena hälen, kan blivit en spricka i hälbenet...vi får se hur det går med foten, den ömmar fortfarande.
























Rasmus och Noel gav sig även ut på upptäcksfärd på ön och kunde rapportera att ön även bebos av ett gäng får. Killarna ville så gärna ta ett kvällsdopp så det blev bad och snorkling för båtens alla killar medan Lotta fixade fram kvällsmaten. Denna ljumma sommarkväll var det medtagna pannkakor och en kall öl som severades och senare till kortspelet knaprades det på nötter och annat gott. Nöjda med dagen somnade vi gott!













Vi vaknade ganska tidigt och kunde konstatera att solen skymdes av en del moln. Dessa gav dock med sig allt eftersom dagen gick så vi fick ytterligare en varm och skön dag. Det badades, utforskades, spanades på andra segelbåtar som passerade och vilades mest hela dagen. Sill och potäter blev det till lunch, enkelt och gott! Framåt kvällen kändes det lagom att packa ihop och tuffa hemåt för motor. Vinden var som bortblåst så några segel var inte att tänka på. Med Rasmus vid rorkulten tog vi en annan väg hemåt och när vi började närma oss Bua fyr sa det plötsligt boom...och vi satt på grund. Vi kikade över relingen och vi hade lyckats pricka en bergsknalle under vattnet. Vi gjorde några försök att ta oss loss genom att försöka luta båten åt olika håll och testa att köra både bakåt och framåt men vi satt fast... Båten lutade betänkligt och det uppmärksammade en liten fiskebåt som kom till vår undsättning. De lyckade dra oss av grundet och vi kunde konstatera att rodret inte helt hade gått sönder för vi kunde styra hemåt, även om det kändes som att det fått sig en törn. Det får bli en inspektion av roder när vi får möjlighet. Vid 21-tiden var var vi tillbaka vid bryggan, flera erfarenheter rikare ; )
















När vi senare på kvällen kollade in "eniro på sjön"-appen så insåg vi att vi lyckats gå på det enda grundet som fanns i det området, hade vi gått några meter åt något håll så hade vi aldrig ens märkt det och hade det varit högvatten så hade vi antagligen glidit över det.

Lite fika, dataspel och OS-invigning fick avsluta kvällen!

/MoLoRoN

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar