torsdag 4 augusti 2011

Hemkomst, grillkväll och storstädning


Tillbaka i Bua hamn och en natt hemma i Tofta. Vi tog oss söderut igår och trots att väderprognosen visat på svaga sydliga vindar så insåg vi på morgonen att det blåste en del och vi gav oss snabbt av. Vi hade legat längre in i naturhamnen denna gång så vi fick ta hjälp av motorn, och alla andra båtar som låg i samma haman kunde inte undgå att vi gav oss av. Totalt hade 14 båtar (varav 11 segelbåtar) legat för ankar i samma hamn som vi men 2 segelbåtar hade redan smugit sig iväg före oss. Vi vinkar glatt till danskarna i Bavariorna och Magnus ropar att "det blåser ju". Undrar om det bara är vi som är så glada för lite mer vind? Med lite mer vind, uppskattningsvis runt 8 m/s, tar vi oss kryssandes söderut. Eftersom vi är osäkra på hur mycket bensin vi har kvar vågar vi oss inte utnför Nidingen även om vi är lite sugna på det. Sträckan ner till Bua är längre än vad det ser ut men vi har ok fart. Sjön är tidvis grov och vår Vega kränger och slår mot vågorna vilket gör att den av oss som styr får ha full koncentration på att styra. Vi funderar ett tag på att reva storseglet men väljer att inte göra det och gå in mot Vendelsö för att komma lite mer i lä och få en lugnare sjö. Vinden som från början blåst från SO vrider under tiden till S-SV. Vi passerar Ustös södra spets och styr mot Ringhals innan vi slår ut mot S Ledskär och sedan tar oss in mot Bua. Sista timmen går det lite trögt men till slut är vi i hamn. Motorn som gått som en klocka, väljer att lägga av när vi kommer in i hamn men det ordnar sig ändå. Väl i hamn lägger vi dator och kamerabatteri (det har blivit mycket fotograferande de sista dagarna ; ) på laddnig och går och badar. Även idag har solen varit framma mest hela tiden. Tillbaka på bryggan tar vivattenslangen med sötvatten och sköljer av oss allt saltvatten - helt underbart!
Magnus ser till att fylla på bensin och konstaterar att motorn dragit ca 2,5 l/h och jag tar en tur bort till affären och inhandlar lite kvällsmat. Vi tar en kvällstur för motor ner till N Horta och möter upp Andreas och Kenneth. Vi lägger till och sätter igång grillen. Mätta och nöjda över en härlig seglingsdag väljer vi att med lanternorna tända att tuffa tillbaka till Bua hamn. Vårt ankringsställe kändes inte optimalt och vi visste att det skulle blåsa upp under natten. Väl i hamn valde vi att åka hem och sova och det kändes gott att få ta sig en en riktig duch och krypa ner i sin vanliga säng.

Torsdag: Det verkar som att vår dygnsrytm ändrats lite för vi vaknade innan 8 och kände för att komma iväg igen. Målet för dagen var att städa och fixa till båten. Vi rev ut allt i tofterna och bestämde oss för att göra oss av med alla rep som vi inte behöver. Så nu är allt i ordning och vi har koll på vad vi har och var. Magnus tog upp gummibåten på bryggan och skrubbade den ren från musselodlingen därunder. Hur ser det då ut under båten?

Efter lite lunch bestående av mackor tuffar Magnus bort med båten till Båtafjorden där jag möter upp i vattnet där det är lagom djupt. Vi lägger till med draggen och en lina i en sten i land och då det blåser från S-SO hålls båten på plats. Vi skrubbar botten ren på musslor så gott det går och det här är ju en fördel med att båten bara går ca 1,2 meterdjupt. Det går att stå brevid och skrubba. Magnus tar masken och undersöker hur kölen, rodret och propellern ser ut och konstaterar att det inte var så illa som befarat. Nöjda med vår insats tuffar Magnus tillbaka med båten efter att ha testat ifall den går lite lättare i vattnet och jag tr landvägen tillbaka. Efter att skrubbat hela båten utvändigt med såpvatten är vi nöjda med vårt dagsarbete och packar bilen full och åker hem till Tofta. Det känns i kroppen att vi varit iväg. Stela leder, massor av blåmärken och en härlig solbränna! Men vad gör det när vi fått några härliga dagar på havet och massa nya erfarenheter. Nu kan vi segla i svaga vindar och vet hur båten fungerar att kryssa med...inge vidare. Nu vet vi vilka egenskaper vi vill att nästa båt ska ha! Vi vill inte hela tiden bli omseglade...
MoL

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar